Raspust usporio širenje novog gripa

Beograd -- U Radnoj grupi za praćenje epidemije novog gripa navode da je prekid nastave, kod školske dece, umanjio širenje virusa H1N1 za 70 odsto.

Izvor: B92
Podeli

Prema preporuci epidemiologa đaci će se sledećeg ponedeljka ponovo naći u školskim klupama i nastava će se odvijati normalno. U Radnoj grupi kažu za B92 da se zbog stabilnosti epidemiološke situacije za sada ne razmatraju novi prekidi nastave.Iako je to poslednja opcija, prema rečima Vladimira Petrovića, koordinatora vanredne vakcinacije, ta mera se pokazala kao vrlo efikasna.

"Vode se razgovori sa Ministarstvom prosvete o eventualnim kiriterijumima u slučaju da bi ponovo trebalo zatvoriti škole. Naravno, to je poslednja opcija u slučaju značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. Kada svi neophodni dogovori budu obavljeni, o tome će se izaći u javnost", rekao je Petrović.

On objašnjava da je prevremeni raspust doveo je do sniženja intenziteta kliničke aktivnosti virusa za 30 odsto, kod školske dece od 60 do 70 odsto.

"Možemo reći da je ta mera imala povoljan efekat”, kaže Petrović.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je prekidom polugodišta zaustavljeno širenje novog gripa među školskom populacijom.

On međutim ističe, da se sa Radnom grupom razmatraju nove metode zaštite, a jedna od njih je i vakcinisanje đaka u školama

"Deca će poći u školu, da završe polugođe, zaključe ocene i da se nastavni plan ispuni do kraja. Nama, zajedno sa Radnom grupom, ostaje da smislimo kako organizovati vakcinisanje dece, da bi taj najefikasniji lek protiv širenja gripa dao rezultate. Očekuje nas i treći talas gripa u februaru, tako da se moramo spremiti i za to. I tada se može desiti da deca ne idu u školu, kako bi se zaustavilo širenje gripa”, rekao je ministar prosvete.

strana 1 od 943 idi na stranu