Protest zbog hapšenja u Kopenhagenu

Nekoliko stotina aktivista okupilo se u blizini tzv. "klima-pritvora", protestujući zbog hapšenja 257 aktivista na današnjim demonstracijama u Kopenhagenu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 13.12.2009.

21:43

Default images

Kako je danskoj državnoj televiziji DR rečeno u policiji Kopenhagena, nema opasnosti da demonstranti upadnu u krug pritvora pošto je policija formirala zid od policijkih vozila i patrola sa psima.

Ovaj pritvor je napravljen namenski za smeštanje uhapšenih aktivista organizacija za borbu protiv klimatskih promena, čije su se akcije očekivale tokom trajanja samita UN o klimi, koji se u Kopenhagenu održava od 7. do 18. decembra.

Pritvor se nalazi na periferiji danske porestonice, u napuštenom industrijskom pogonu u opštini Velbi, u koji je na betonskom podu pogona smešteno 37 metalnih kaveza ukupnog kapaciteta oko 350 osoba.

Tu je trenutno smešteno 257 demonstranata uhapšenih danas, dok je juče tu bilo doveženo 968 uhapšenih demonstranata, od čega je njih 965 pušteno tokom noći i jutra.

"Zbog čega su uhapšeni? Zato što nisu poslušali savet policije“, rekao je portparol policije Kopenhagena Fleming Stin Munk.

Policija tvrdi da je kod demonstranata pronašla gas maske, a BBC prenosi da je hapšenje demostranata usledilo pošto je grupa mladih počela da baca kamenice i razbija prozore na okolnim zgradama.

Aktivisti s druge strane tvrde da je policija preterano reagovala.

"Oni su, bez ikakvog razloga, dakle bez provokacije, uhapsili veliku grupu ljudi koja je prisustvovala legalnim demonstracijama. Čini se da je policija bila prilično gruba. Ljude su izvlačili sa kamiona i bacali ih na ulicu. Izgleda da su Danci odlučili da uguše bilo koji vid protesta povodom samita o klimatskim promenama“, rekao je Peter Polder, očevidac i aktivista "Klajmt Džastiz Akšn" (Climate Justice Action).

Predstavnici "Amnesti Internešnala" kritikovali su danski zakon koji policiji omogućava da preventivno hapsi i zadrži demonstrante u pritvoru do 12 sati bez podizanja optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: