Ferhagen: Značajni napori Srbije

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen rekao je da je Vlada Srbije učinila značajne napore u poslednjih godinu dana, na putu evropskih integracija.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2009.

00:37

Default images

"Sada čekamo novi izveštaj Bramerca Savetu bezbednosti UN početkom decembra, da proverimo da li vlasti Srbije čine sve što mogu u saradnji sa Tribunalom, uključujući njihove napore da uhapse preostala dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić", kazao je Ferhagen u pisanoj izjavi za "Politiku".

"Holandska vlada je stroga, ali poštena kada je reč o pitanjima proširenja EU. Ukoliko zemlja potencijalni kandidat (za članstvo u EU) čini napore i ako su rezultati tih napora očigledni, to treba da priznamo, kao što smo činili i ranije", rekao je Ferhagen.

On je podsetio da je holandska vlada već sugerisala Evropskoj komisiji i Predsedništvu EU da odobre bezvizni režim putovanja za građane Srbije, kao i da EU treba da preduzme mere kojima će olakšati izvoz srpske robe u EU.

Takođe je objasnio da su dva glavna koaliciona partnera u holandskom parlamentu, demohrišćani i socijaldemokrate, usaglasili stav da šef holandske diplomatije može da revidira svoju politiku prema Srbiji na osnovu izveštaja tužioca Bramerca.

"Međutim, istovremeno postoji široka saglasnost u Holandiji i drugim državama članicama EU da bi podnošenje zahteva za članstvo Srbije (kandidatura) bilo nezgodno i preuranjeno, jer prethodni korak, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u svim državama EU još nije učinjen", piše u odgovoru Ferhagena.

Iz socijaldemokratske Partije rada, u holandskom parlamentu poručli su za "Politiku“ da "žele najbolje moguće odnose sa Srbijom", dok je Martin Habel iz Hrišćanske unije rekao da je za njegovu partiju veoma važno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom.

"Sačekajmo izveštaj gospodina Bramerca, a ukoliko je on dovoljno pozitivan za Srbiju - na našem ministru Ferhagenu je da razgovara o deblokadi Prelaznog sporazuma. Takođe, naš stav je zasnovan na izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama", rekao je Habel.

Luk Blum iz Partije rada, zadužen za evropska pitanja rekao je da "ukoliko Bramercov izveštaj potvrdi da Beograd čini sve što može da okonča saradnju", onda ima izgleda za promenu pozicije njegove stranke prema Srbiji.

"Vidite, ništa ne garantujemo, ali ako je Bramercov izveštaj dovoljno dobar, onda možemo da razgovaramo. Kao što verovatno znate, 26 država EU je za to da Prelazni sporazum sa Srbijom stupi na snagu, a mi blokiramo, jer insistiramo na okončanju saradnje Beograda sa Tribunalom. Ali, spremni smo da odustanemo od blokade. Želimo da započnemo pregovore sa Srbijom", kazao je Blum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: