Čaves predlaže uniju sa Belorusijom

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves predložio je u Minsku beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku da se njihove dve zemlje ujedine u "novu uniju republika”.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2009.

19:01

Default images

"Mi treba da stvorimo jednu novu uniju republika" Venecuele i Belorusije, rekao je Čaves posle sastanka s Lukašenkom u prestonici Belorusije. "To neće biti unija kao što je bila ona socijalističkih sovjetskih republika, već slobodnih republika okupljenih u uniju", rekao je Čaves, navodi se u saopštenju za štampu iz predsedništva Belorusije.

Lukašenko je kazao da planira da poseti Venecuelu da bi produbio bilateralnu saradnju koja se razvija velikom brzinom.

"Samo pre nekoliko godina mi se uopšte nismo poznavali, a danas naša trgovinska razmena dostiže stotine miliona dolara", rekao je Lukašenko.

Čaves je prvi put posetio Belorusiju 2006. godine kada je obećao da će formirati "borbenu ekipu" sa svojim "novim prijateljem" Lukašenkom.

Dve zemlje su već potpisale nekoliko sporazuma iz energetike.

Lukašenko će verovatno posetiti Venecuelu u novembru ili decembru, rekao je Čaves.

Lukašenko je rekao da će tada sa svojom delegacijom "preći celu Venecuelu, prvo mora i planine, pa ćemo onda ispitati rudnike zlata i nalažišta nafte i gasa".

Čaves je stigao u Minsk juče, a danas i sutra će boraviti u Moskvi, što je poslednja etapa turneje tokom koje je još posetio Tripoli, Alžir i Teheran. Venecuelanski predsednik je posetio i filmski festival u Veneciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: