Ministarstvo za pomoć trudnicama

Ministarstvo ekonomije će Ministarstvu rada i socijalne politike predložiti da se utvrde mere za pomoć materijalno ugroženim trudnicama.

Izvor: B92

Petak, 14.08.2009.

17:32

Default images

U svakom slučaju, sve materijalno ugrožene trudnice dobiće od države adekvatnu pomoć i socijalnu zaštitu, bez ikakvih izmena Zakona o zapošljavanju koji sa ovim problemom nema nikakve veze, istaknuto je u saopštenju Ministarstva ekonomije. Međutim, treba razlikovati naknadu za nezaposlenost od pomoći za materinstvo.

Ministarstvo podseća da je suština naknade za nezaposlenost da se onima koji ostanu bez posla obezbedi materijalna pomoć u periodu dok ne nađu novi posao, a najduže u periodu do dve godine.

U svim zemljama EU cilj je da se ta naknada što kraće isplaćuje kako bi ljudi bili motivisani da što pre nađu novi posao, pa su upravo takva rešenja doslovno ugrađena i u naš novi Zakon o zapošljavanju, zbog čega nema potrebe za njegovom izmenom.

Sadašnje zakonsko rešenje je sasvim opravdano, jer je ranije dolazilo do velikih zloupotreba kod korišćenja prava na ovu vrstu naknade, a koju je propisivao stari zakon o zapošljavanju.

Primera radi, dešavalo se da se žena fiktivno zaposli kod rodbine i prijatelja na minimalni period, posle koga stiče pravo na naknadu, u međuvremenu zatrudni, zatim u dogovoru sa lažnim poslodavcima bude otpuštena i može da računa na naknadu od države u periodu tokom dve godine, ili duže.

Zloupotrebe su najčešće primećene kod žena koje uopšte nisu socijalno ugrožene, a dešavalo se da su pojedine žene tu vrstu naknade primale u periodu od osam godina.

Prema oceni Ministarstva ekonomije, populaciona politika i politika socijalne zaštite nije predmet Zakona o zapošljavanju.

"Zbog toga smo se u dijalogu sa kolegama iz Ministarstva rada i socijalne politike usaglasili da se ovaj problem reši postojećim ili novim mehanizmima koji su na raspolaganju tom ministarstvu", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: