SZO: Skoro 30 000 obolelih

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je virusom novog gripa zaraženo 29.669 osoba u 74 zemlje i da je od te bolesti umrlo 145 osoba.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.06.2009.

11:09

Default images

Prema najnovijem bilansu, najviše novih slučajeva zabeleženo je u Kanadi (532). Marokanske vlasti su danas saopštile da je u Maroku potvrđen prvi slučaj novog gripa i da je reč o devojci koja je u sredu doputovala iz Kanade.

SZO, koja je juče proglasila pandemiju gripa tipa A (H1N1), smatra da će se širenje gripa nastaviti i da će trajati jednu ili dve godine.

Direktorka SZO Margaret Čen danas će sa predstavnicima SZO razmotriti nove korake u suzbijanju epidemije. Ona će u ponedeljak posetiti sedište UN u Njujorku, a u utorak Vašington.

U međuvremenu zemlje Azije, koje su se 2003. godine borile sa širenjem sarsa, uvele su nove mere zaštite.

U Nacionalnom muzeju, koji je najveća atrakcija Tajvana, sa oko 4.000 posetilaca dnevno, na ulazu su postavljeni detektori koji mere telesnu temperaturu.

"Postavili smo infracrvene detektore za merenje telesne temperature, za svakog posetioca koji ulazi u zgradu. Ukoliko je temperatura viša od 38 stepeni, zadržaćemo ga u našem karantinu", kaže zamenica direktora muzeja, Žozefin Hu Liang Ču.

Kineske vlasti poučene iskustvom iz 2003. godine i širenjem sarsa pooštrile su mere predostrožnosti, pa tako sve putnike na aerodromima prvo upućuju u karantin, što je bio slučaj i sa gradonačelnikom Nju Orleansa Rejom Neginom, zbog sumnje da je bio u kontaktu sa zaraženima.

"Kina je vrlo obazriva i preduzela je mere u vrlo ranom stadijumu širenja zaraze. Siguran sam da će mere opreza doprineti da se zaraza zaustavi, ali još je rano da vam kažem da li će Kina biti manje pogođena u odnosu na druge zemlje", kaže predstavnik SZO za Kinu, Hans Trodson.

Iako je nagli skok zaraženih u Australiji bio upravo jedan od faktora koji je uticao da SZO proglasi pandemiju gripa H1N1 zvaničnici Australije neće menjati postojeću strategiju te zemlje o gripu.

"Očigledno je vrlo važno da zajednica pre svega shvati da i pored širenja zaraze, mi smo o njoj mnogo naučili. U mnogim slučajevima simptomi su vrlo blagi, oporavak je brzo tekao, a mnogima medicinska intervencija neće ni biti potrebna", kaže australijski ministar zdravlja Nikola Rokson.

Novi slučajevi zaraze virusom H1N1 zabeleženi su i u Austriji i Grčkoj. U Austriji je potvrđen sedmi slučaj gripa H1N1, a ministar zdravlja Alojz Šteger ističe da je zemlja dobro pripremljena za borbu protiv te bolesti. Reč je o jednoj ženi koja se vratila sa putovanja u SAD.

U Grčkoj su otkrivena četiri nova slučaja novog gripa i to kod stranih državljana koji su u ovu zemlju doputovali iz SAD. Reč je o tridesettrogodišnjem Italijanu, osamnaestogodišnjoj Amerikanki i četrdesetšestogodišnjem Amerikancu, koji su stigli iz Kanzasa, i petnaestogodišnjoj Amerikanki prispeloj iz Vašingtona, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Atini.

Pojedine evropske zemlje, kao Poljska, više brinu o tome kako će se proglašenje pandemije odraziti na privredu, ukoliko nekoliko miliona Poljaka ne bude dolazilo na posao.

Ipak, za sada neće preduzimati nikakve dodatne mere, jer je situacija pod kontrolom. Oštrije mere za sada neće uvoditi ni Češka ni Slovačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: