UN: Na Kosovu ignorišu Zanijera

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, u svom novom izveštaju, upozorio je da kosovski zvaničnici ignorišu njegovog specijalnog predstavnika Lamberta Zanijera.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2009.

11:18

Default images

Prvi čovek svetske organizacije, Ban Ki Mun, upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti da kosovske vlasti, još od jednostranog proglašenja nezavisnosti februara prošle godine, ignorišu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, tražeći što skorije povlačenje misije sa Kosova.

"Kosovske vlasti nastavile su da deluju u skladu sa ‘ustavom republike Kosovo’ i u više navrata tražile okončanje misije UNMIK-a, naglašavajući da rezolucija 1244 više ne predstavlja relevantan dokument i da oni nemaju nikakve pravne obaveze da poštuju taj dokument", navodi se u redovnom Banovom izveštaju, koji je u sredu uveče podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN.

Takav stav kosovskih zvaničnika, kako je naveo šef UN, rezultirao je "minimalnim" kontaktima predstavnika vlasti u Prištini i Zanijera, ali je, istovremeno, saradnja na praktičnim pitanjima nastavljena.

Ban je, u izveštaju koji će se 17. juna naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti, ocenio da misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, funkcioniše pod patronatom svetske organizacije i statusno neutralno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Kao jedan od ozbiljnijih problema, šef UN je naveo kontroverze oko poseta srpskih zvaničnika Kosovu, te tvrdnje vlasti u Prištini da predstavnici vlasti u Beogradu, bez odobrenja kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ne mogu ulaziti na teritoriju te pokrajine.

Ban je upozorio i da Kosovska elektrodistribucija treba da zauzme fleksibilniji stav u vezi sa rešavanjem problema snabdevanje strujom za srpske enklave, pre svega zbog osetljivog okruženja, ali je i naveo da isključenja nemaju nacionalnu pozadinu.

Ban je naveo i da je broj povratnika razočaravajuće mali, jer se na Kosovo od početka godine vratilo svega 137 prognanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: