Dinkić: Moguć pad kamatnih stopa

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je u Skupštini mogućnost da u maju padnu kamatne stope na bankarske kredite.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 14.04.2009.

00:22

Default images

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je u Skupštini Srbije da je, ukoliko svi neophodni zakoni budu usvojeni ove godine, realno očekivati da Srbija postane član Svetske trgovinske organizacije u prvoj polovini sledeće godine.

Dinkić je izjavio da Vlada u teškoj ekonomskoj situaciji pokušava da podstakne izvoz putem finansijskih mera i preko ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama koje nisu članice Evropske unije.

On je naveo da će Vlada putem programa finansiranja izvoznika izdvojiti 162 milijarde dinara za tu namenu.

"Došli smo do zaključka da treba duplirati iznos kredita koji se odobrava izvoznicima i da postoji prostor da se od maja snizi kamatna stopa na bankarske kredite. Zašto? Iz dva razloga: pala je referentna kamatna stopa Evropske centralne banke, snizile su se i federalne rezerve i centralne i britanske banke i kamatna stopa je sada između 1,25 i 1,5 odsto na godišnjem nivou”, rekao je Dinkić.

“Međutim, kod nas ona još nije pala i ja očekujem da se ona obori. Očekujem da će je jedna po jedna banka obarati", naveo je on.

"U STO naredne godine"

Ako parlament usvoji potrebne zakone, Srbija bi naredne godine mogla postati članica Svetske trgovinske organizacije, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je rekao da je reč o 54 zakona, od kojih je najveći broj u skupštinskoj proceduri.

Dinkić je podsetio da je Srbija u pregovore sa tom organizacijom krenula 4. februara 2005. godine i naveo da je članstvo u STO važno zbog ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Ne možete biti član EU ako niste postali član STO. To obezbeđuje stabilnost uslova privređivanja u zemlji, koji se ne mogu naknadno menjati sa političkim promenama. Kada se jednom postane član STO uspostavljaju se stabilnost ip redvidivost u donošenju odgovarajućih zakona", rekao je Dinkić.

Ministar je kazao da će Srbiji, ukoliko postane član STO, porassti investicioni rejting, a investitori će je posmatrati kao stabilnu zemlju.

U Skupštini Srbije počela je objedinjena načelna rasprava o predlozima zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, o standardizaciji, o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti i o turizmu.

Obrazlažući te zakone, Dinkić je naveo da je njihovo usvajanje neophodno zbog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i sa pravilima STO.

Prema njegovim rečima, Predlog zakona o zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti ključan je za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta po standardima EU i daje tehničke propise za svaki tehnički proizvod koji neka država proizvodi.

Rešenja u Predlogu zakona o standardizaciji omogućavaju nastavak preuzimanja standarda iz EU, kazao je Dinkić.

On je naveo da je nivo spoljnotrgovinske razmene u prva tri meseca ove godine na nivou iz 2007. godine i da je spoljnotrgovinski deficit za 30 odsto manji.

Vlada usvaja leks specijalis

Vlada Srbije usvojiće u četvrtak zakon kojim će biti smanjene sve plate u javnoj administraciji veće od 40 000 dinara, izjavio je Mlađan Dinkić.

On je ukazao da nije u pitanju vladina preporuka, već zakonska obaveza.

Dinkić kaže da bi zakon mogao da stupi na snagu od 1. maja.

Prema njegovim rečima, na istoj sednici Vlada će doneti Uredbu koja će omogućiti privatizovanim preduzećima konverziju dugova prema državi u kapital tih firmi.

Dinkić kaže i da će Vlada do kraja aprila formirati operativni tim za "prebijanje" međusobnih dugovanja u privredi.

"Sve plate u javnoj administraciji se smanjuju, one koje su iznad 40 000 dinara. Dakle poseban leks specijalis zakon je spreman, biće u četvrtak usvojen na sednici Vlade i očekujemo da ga Skupština potvrdi u drugoj polovini ovog meseca. To znači da stupa na snagu od 1.maja“, kaže Dinkić.

„To se odnosi bukvalno na sve instiucije, na predsedništvo, na vladu, lokalne vlasti, pokrajinsku vladu, Privrednu komoru Srbije, Narodnu banku Srbije, Komisiju za hartije od vrednosti, bukvalno sve institucije gde je država osnivač i koje su od javnog značaja“, napominje Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: