"Gasa ima, ali su mogući problemi"

Direktor "Srbijagasa" kaže da trenutno u Srbiji ima dovoljno gasa, ali da u narednom periodu može doći do određenih problema s obzirom na rusko-ukrajinski spor.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.01.2009.

00:27

Default images

Srbija ne bi trebalo da trpi zbog rusko-ukrajinske krize oko isporuke gasa i za sada stižu ugovorene količine gasa, kaže za B92 direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović. Ukoliko, međutim, dođe do ozbiljnijeg manjka tog energenta, u šta, kako kaže, ne veruje, nisu isključene restrikcije, ali će se one odraziti na industrijske potrošače.

“Srbijagas“ dnevno komunicira sa ruskim partnerom i za sada nema nikakvih najava o smanjenju isporuke gasa, kaže Bajatović.

On kaže i da, ukoliko spor Rusije i Ukrajine potraje, posledice svakako neće osetiti građani Srbije već industrijski potrošači.

“Ukoliko bi se poštovao ugovor - neće biti problema, ali ukoliko dođe do značajnijh redukcija - imamo plan gde bismo išli na industrijske potrošače. Građani bi imali prioritet“, kaže Bajatović.

Za razliku od Hrvatske, kojoj su poslednjih dana isporuke gasa smanjene za sedam odsto, Bajatović kaže da preko Ukrajine i Mađarske do Srbije stiže maksimalnih deset miliona kubika gasa, ali da su razmišljali i o planu B, ukoliko se nastavi ovako hladno vreme, tako što bi toplane umesto gasa prešle na mazut.

Direktor "Srbijagasa" je poručio da građani Srbije ne bi trebalo da očekuju pojeftinjenje gasa pre aprila ili maja.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže, međutim, da samo sedam toplana na teritoriji uže Srbije ima mogućnost uporednog korišćenja gasa i mazuta kao energenata.

"Malo je toplana u Srbiji kojima tehničke mogućnosti dozvoljavaju prelaze sa mazuta na gas ili obratno, u zavisnosti od ekonomske isplativosti", rekao je Stojanović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, toplane u užoj Srbiji koje koriste gas kao energent su: Beograd, Šabac, Kraljevo, Jagodina, Loznica, Čačak, Kruševac i delimično niška toplana, dok je u Vojvodini situacija drugačija, jer se gasifikacija sprovodi decenijama.

Gasprom smanjuje isporuke gasa Ukrajini

"Gasprom" će od danas početi da umanjuje dnevne isporuke prirodnog gasa prema granici sa Ukrajinom za 65,3 miliona kubnih metara, što je ravno količini koju Ukrajina nezakonito zadržava iz transporta namenjenog kupcima u Evropi, najavio je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler na sastanku sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Putin, koji se sastao sa Milerom u svojoj službenoj rezidenciji u Novom-Ogarevu kod Moskve, podržao je predlog i dodao da bi "Gasprom" narednih dana trebalo da obaveštava evropske partnere o tekućoj situaciji i preduzetim merama u vezi sa poboljšanjem isporuka gasa, javila je agencija Itar-Tas.

Ističući da će "Gasprom" preduzeti mere da evropskim potrošačima nadoknadi gas koji nisu primili zbog spora sa Ukrajinom, Miler je rekao da će u tom cilju biti povećan tranzit gasa preko Poljske i Belorusije, kao i iz gasovoda preko Turske.

"Osim toga, biće povećano i dopremanje gasa iz skladišta u Zapadnoj Evropi", dodao je Miler.

Zvaničnik "Gasproma" je obavestio Putina da "Ukrajina krade ruski gas u sve većim količinama. Osim toga, odbija da primenjuje ugovor o tranzitu gasa koji je na snazi do 2010".

On je upozorio da ukrajinski dug za dosadašnje ruske isporuke gasa već premašuje 600 miliona dolara, a "uskoro bi mogao da dostigne više milijardi dolara, ako Ukrajina nastavi da krade gas".

Od 1. januara, kada je ruski gasni gigant "Gasprom" prekinuo dotok gasa u Ukrajinu, obrazlažući to njenim velikim dugom za taj energent, "Gasprom" optužuje Ukrajinu da odbija da pregovara i da nastavlja da uzima gas namenjen evropskim potošačima, kršeći time obaveze koje ima kao tranzitna zemlja.

Ukrajinski "Naftogas", sa druge strane, optužuje Rusiju da ne isporučuje potrebne količine svojim evropskim klijentima.

EU: Delimično normalizovan priliv gasa

Potrošačima i industriji u zemljama Evropske unije ne preti neposredna opasnost od smanjenja isporuka prirodnog gasa, a delom je već otklonjen poremećaj u prilivu ruskog gasa preko Ukrajine, saopštio je predstavnik za štampu Evropske komisije u Briselu. Zvaničnik Evropske komisije naglasio je da nivo zaliha prirodnog gasa u zemljama EU iznosi između 70 i 80 odsto potreba, tako da nikakvog smanjenja potrošnje ne može biti "u idućim nedeljama", bez obzira na uvoz tog energenta.

Ekspertska misija Predsedništva EU i Evropske komisije će, kako je rečeno, danas otputovati u Kijev, a sutra će se u jednoj evropskoj prestonici sastati s čelnicima ruske kompanije "Gasprom" s ciljem da ukrajinsku i rusku stranu podstakne na rešenje "komercijalnog bilateralnog spora" oko isporuka ruskog gasa Evropi.

Evropska unija, stavljeno je do znanja, nema nameru i ne može posredovati u sporu između Moskve i Kijeva, pošto je Rusija zbog neplaćenih dugova obustavila isporuke gasa Ukrajini, budući da je to stvar "komercijalnih ugovora koji su mahom tajni".

U Briselu su se hitno i vanredno sastali ambasadori stalni predstavnici evropske dvadesetsedmorice s ciljem da razmotre nastalu situaciju, pošto su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Grčka saopštile da je proteklih dana došlo do smanjenja isporuka ruskog gasa preko Ukrajine u srazmeri i do 30 odsto.

Stanje s dotokom ruskog gasa se uglavnom danas normalizovalo u Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji, a pad priliva prirodnog gasa preko Ukrajine je Poljskoj nadoknađen povećanjem isporuka preko Belorusije.

Zvaničnici u EU istakli su da je nužno utvrditi uzroke poremećaja u prilivu ruskog prirodnog gasa evropskoj dvadesetsedmorici i "kako će pad priliva biti nadoknađen potrošačima".

Izvori u Evropskoj komisiji su agenciji Beta preneli da je primljeno na znanje upozorenje Hrvatske da je dotok ruskog prirodnog gasa opao za sedam odsto, da je i u Makedoniji došlo do izvesnog smanjenja, kao i da Srbija zasad nema problema s uvozom tog energenta.

Naglašeno je da se bezbedan priliv energetskih sirovina u te zemlje prati, iako one nisu članice EU i zato što postoji sporazum o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: