Stranke o predlogu budžeta

Dok vladajuća većina smatra da će predloženi budžet doneti "ravnomerno raspoređivanje tereta", opozicija najavljuje da će u Skupštini glasati protiv predloga.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 06.12.2008.

20:06

Default images

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je da će budžet za 2009. godinu, kada bude usvojen u parlamentu, omogućiti "ravnomerno raspoređivanje tereta" svetske finansijske krize, čije posledice oseća i Srbija.

"Budžet koji će se naći pred parlamentom je budžet štednje, budžet smanjenja troškova, i to je razumno i racionalno u ovakvom trenutku", rekla je ona.

"Važno je to što će budžet omogućiti nekoliko stvari: socijalnu sigurnost građana, odnosno socijalnu komponentu i zaštitu za najsiromašnije, a sa druge strane da se, doduše u manjoj meri, zadrži razvojna komponenta, pre svega u onom delu koji se tiče infastrukturnih ulaganja i radova", rekla je Jelena Trivan. Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da naprednjaci neće glasati za budžet za 2009. godinu i dodao da sumnja da usvojeni predlog ima socijalnu komponentu.

"Poslanici SNS će se u raspravi ponašati kao opozicija i neće glasati za budžet, ali će SNS, nakon što dobije predlog predložiti niz amandmana", rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je rekao da je budžet proizvod političkih dogovora stranaka koje imaju ministre u vladi i da ne veruje da je bilo ko pristao na odricanja od privilegija, nakon informacija o svađama oko raspodele novca.
Dragan Todoroviæ (FoNet)
Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da političke stranke koje su svoju vlast raspodelile na ministarstva nisu utvrdile Predlog budžeta za narednu godinu, već su samo postigle kompromis.

"Njih samo interesuje novac koji će doći u njihova ministarstva i to je najočigledniji dokaz da Srbija nema vladu", rekao je Todorović agenciji Beta.

Član predsedništva Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić izjavio je da ta stranka u Skupštini Srbije, budući da je u opoziciji, neće glasati za budžet, ali i da neće otezati raspravu u parlamentu brojnim amandmanima.

"Opet je vlada dovela skupštinu u cajtnot. Ima malo vremena da ozbiljno proučimo predlog budžeta i da ga kroz raspravu i amandmane poboljšamo. U svakom slučaju, za LDP je važno da budžet bude usvojen u roku koji će omogućiti potpisivanje sporazuma sa MMF-om", izjavio je Ostojić Tanjugu.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da će ta stranka u parlamentu glasati protiv Predloga budžeta za narednu godinu jer on odražava politiku vlade koja nije dobra.

Aligrudić je agenciji Beta rekao da Vlada ne vodi dobru ekonomsku i socijalnu politiku.

"Budžet je restriktivan. Ako je to samo mera ekonomske politike onda je to dobro, ali bojim se da je restriktivnost vezana za pretpostavku vladajuće koalicije da država neće moći ni da se finansira na adekvatan način", kazao je on.

Nova Srbija smatra odluku Vlade Srbije da svojim članovima poveća plate na 1,7 miliona evra bezobzirnom i bahatom.

Nezamislivo je i licemerno da u godini ekonomske krize i štednje, kada treba smanjiti javni potrošnju i deficit, Vlada donosi odluku da se poveća budžet zbog niskih plata u kabinetu Mirka Cvetkovića, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da je dobro što je Vlada, posle toliko kašnjenja, utvrdila Predlog budžeta za narednu godinu.
Bojan Kostreš (FoNet)
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da ta stranka nema predstavnika u Vladi Srbije, "pa ni ne zna šta se nalazi u predlogu zakona o budžetu".

"LSV smatra da, bez obzira na to što smo bojkotovali usvajanje Ustava Srbije, minimum sedam odsto budžeta Srbije treba da pripadne Vojvodini i da se ispod toga ne sme ići", rekao je Kostreš agenciji Beta i dodao da će LSV insistirati na zaštiti interesa Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara podržaće budžet za sledeću godinu, ukoliko u Predogu zakona o budžetu nedvosmisleno bude navedeno da će Vojvodina dobiti 67 milijardi dinara, izjavio je Tanjugu predsednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor.

On je kazao da još nije video Predlog zakona o budžetu za sledeću godinu, ali je dodao da će SVM glasati za usvajanje budžeta ako on bude rezultat dogovora koji su postigli predsednik Vlade Mirko Cvetković i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije očekuje da će Srbija u narednoj godini sredstvima koja su predviđena Predlogom budžeta uspeti da realiziju prioritete u oblasti investicija i socijalne politike.

Šef poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije Momo Čolaković rekao je Beti da očekuje da će biti poštovan deo koalicionog dogovora kada je u pitanju socijalna dimenzija države, a posebno onaj deo koji se odnosi na isplatu penzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: