Gruzija ne želi konfrontaciju

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je da ta zemlja nije zainteresovana za konfrontaciju za Rusijom.

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2008.

01:02

Default images

"Mi smo zainteresovani za dobre, konstruktivne odnose sa Rusijom", rekao je Sakašvili na Jalti, gde učestvuje u petom samitu međunarodnog udruženja Jaltinska evropska strategija. Gruzijski predsendik je, takođe, rekao da je spreman za susrete sa ruskim zvaničnicima "bilo kada" jer, kako je kazao, "nema alternative dijalogu".

Poslednjih dana su odnosi između dve susedne zemlje izuzetno zaoštreni zbog otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije.

Rusija je 8. jula uputila vojne avione da nadleću zonu južnoosetijskog konflikta radi, kako je navedeno, izbegavanja krvoprolića, a Tbilisi je taj potez osudio kao akt agresije.

Gruzijska skupština je u petak jednoglasno usvojila obraćanje međunarodnim organizacijama i parlamentima zemalja partnera sa pozivom da osude aktivnosti Rusije prema Gruziji.

Poslanici gruzijskog parlamenta još jednom su zapretili da će proglasiti nelegitimnim mirovne jedinice Rusije na prostoru otcepljenih nepriznatih republika.

U Njujorku je, istovremeno, Gruzija tražila hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi bio razmotren incident sa ruskim avionima.

U proceduri Saveta bezbednosti UN već nalazi ruski nacrt rezolucije u kojoj se od Gruzije traži da poštuje zabranu stacioniranja oružanih snaga u Kodorskom klancu i da strane u konfliktima neizostavno potpišu dokumente o odricanju od upotrebe sile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: