Eks-ju mediji o izborima

Domaća štampa i mediji iz bivših jugoslovenskih republika uglavnom se slažu u oceni da su građani na jučerašnjim izborima u Srbiji izabrali put u Evropu.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 12.05.2008.

11:35

Default images

Dnevni listovi u Srbiji danas već u naslovima i podnaslovima ocenjuju da su na jučerašnjim izborima glavni dobitnici bili demokrate, a glavni gubitnici radikali, ali i da sastav nove vlade ipak nije sasvim izvestan.

Beogradski Danas pod naslovom "Istorijska pobeda evropske Srbije" konstatuje da je lista "Za evropsku Srbiju" osvojila najviše glasova i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, da je Evropska unija "toplo pozdravila jasnu pobedu proevropskih snaga", a da je ubedljiv trijumf koalicije i na pokrajinskim izborima u Vojvodini.

Novosadski Dnevnik pod naslovom "Pobeda evropske Srbije" piše da je koalicija "Za evropsku Srbiju" ubedljivo pobedila na ovim izborima, a da Srpska radikalna stranka prvi put posle dužeg vremena beleži pad.

Beogradski Blic u naslovu ističe "Ubedljivu pobedu evropske Srbije" i konstatuje da je "na drugom mestu Srpska radikalna stranka sa zaostatkom od oko 10 odsto".

Večernje novosti u naslovu kažu da su "Demokrate dobile izbornu trku", a Glas javnosti pod naslovom "Od Dačića zavisi" spekulišu da "iako je Tadićeva lista dobila najviše glasova, moguće je i da ne formira svoju vladu" jer "vlada Tadića sa Koštunicom je faktički isključena, ali je sasvim moguća vlada SRS-DSS-NS-SPS".

Politika pod karakterističnim naslovom "Pobeda Tadićeve liste, vlada ipak na Ivici" ocenjuje da "socijalisti imaju najveći koalicioni potencijal jer su prihvatljivi i jednima i drugima". Najstariji srpski list, takođe, konstatuje da su radikali "prošli iznenađujuće loše".

"Umesto prognoziranih 34 ili 35 odsto, radikali su dobili oko 29 odsto. Lista "Za evropsku Srbiju", koja je u istraživanjima zaostajala za procenat ili dva, osvojila je nešto manje od 38 odsto, pokazavši da je evropsko opredeljenje građana, ipak, znatno veće no što su prognozirali istraživači javnog mnjenja", zaključuje Politika.

Kosovska štampa: Tadić pobednik

Dnevnici na Kosovu danas široko pišu o nedeljnim izborima u Srbiji, navodeći da je Boris Tadić pobednik, a da je najveći gubitnik odlazeći premijer Vojislav Koštunica.

Dnevnik "Koha ditore" piše da je Tadić proglasio pobedu ističući da mu je prioritet Kosovo, da će zatražiti nove pregovore o Kosovu i ponovno suđenje Ramušu Haradinaju.

Dnevnik "Zeri" podseća da je Srbija održala lokalne izbore i na Kosovu, koje je šef UNMIK-a Joahim Riker proglasio nevažećim.

"Srbija je glasala za Borisa Tadića i evropski put na izborima koje su mnogi videli kao referendum srpskog naroda. Najveći gubitnik je onaj koji je tražio izbore, Vojislav Koštunica. Cinizam - nema šta, sudbinu vlade može da odredi SPS, čije je šef nekada bio Slobodan Milošević", piše dnevnik "Ekspres".

Dnevnik "Ljajmi" ocenjuje da će se posledice jučerašnjih lokalnih izbora Srbije na Kosovu osetiti kasnije.

"Jedanaesti maj je pokazao da UNMIK nema više autoriteta da ostane na Kosovu. Iako je nazvao nelegitimnim jučerašnje lokalne izbore Srbije na Kosovu, jedina institucija koja ima vlast da organizuje izbore prema Rezoluciji 1244 (SB UN) nije preduzela ništa da ih spreči", piše list.

"Vlada Kosova ošamućena od saveta i međunarodnog nadzora obavezuje se da će onemogućiti konstituisanje paralalnih struktura. Međutim, međunarodni faktor, prema analitičarima, poštuje nove realnosti kada se dozvoli njihovo stvaranje", zaključuje "Ljajmi".

I ostali kosovski dnevnici su na sličan način izvestili o jučerašnjim izborima.

Mediji u BiH: Srbija izabrala Evropu

Sarajevska štampa danas ocenjuje da je Srbija na nedeljnim izborima izabrala Evropu.

"Srbija je izabrala Evropu", piše sarajevsko "Oslobođenje" na naslovnoj strani.

"Dnevni avaz" navodi da je Tadićeva lista osvojila 36,69 odsto glasova birača, a Srpska radikalna stranka 28,57 odsto.

Mediji objavljuju informacije pozivajući se na preliminarne podatke Republičke izborne komisije, kao i izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je potrebno što pre formirati novu vladu koja će zemlju uvesti u EU i boriti se za integritet zemlje, odnosno očuvanje Kosova u Srbiji.

"To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsednik raditi", rekao je Tadić i dodao da je njegov cilj borba protiv korupcije i privođenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu, prenose mediji u BiH.

I internet portali u BiH navode informacije da je "uverljiva pobeda liste 'Za evropsku Srbiju'" na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

U Sarajevu je za glasanje na izborima u Srbiji bilo otvoreno jedno biračko mesto u Ambasadi Srbije, gde je glasalo 80 državljana Srbije nastanjenih u glavnom gradu BiH.

Crna Gora: Trijumf Tadića

Pobeda koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" danas je udarna vest u Crnoj Gori, a svi podgorički mediji je prenose kao pozitivan epilog parlamentarnih izbora u Srbiji.

Elektronski mediji objavljuju kao prvu vest pobedu ove koalicije, navodeći izjavu Tadića posle proglašenja rezultata izbora, dok su svi štampani mediji tu informaciju objavili kao glavnu vest na naslovnim stranama.

U tekstu pod naslovom "Trijumf Tadića", nezavisni dvevni list "Vijesti" opširno piše o nedeljnim izborima u Srbiji i ističe Tadićevu postizbornu poruku da lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica "više neće biti premijer".

List naglašava podršku Evropske unije Tadićevoj koaliciji i ističe zadovoljstvo Brisela rezultatom izbora u Srbiji, ali ukazuje da se sada postavlja pitanje da li će Tadić moći da formira vladu i obezbedi stabilnu vladajuću većinu.

"Vijesti" prenose izjavu čelnika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da "Tadić nagoveštava nemire", kao i ocenu UNMIK-a da su "izbori na Kosovu bili nelegalni".

Podgorički dnevni list "Dan" izborima u Srbiji posvetio je najviše prostora i u tekstu pod naslovom "Tadić ubedljivo", koji je objavljen kao glavni na naslovnoj strani, konstatuje da je koalicija "Za evropsku Srbiju" priredila veliko iznenađenje domaćoj i inostranoj javnosti, osvojivši čak 103 mandata u republičkom parlamentu.

"Dan" prenosi detalje o glasanju u Crnoj Gori i na Kosovu i ističe da je Srpska radikalna stranka dobila najviše glasova građana Srbije koji su glasali u Crnoj Gori.

I najstarije crnogorske novine opširno pišu o izborima u Srbiji, ukazujući da je pobeda proevropske koalicije dobar signal iz Beograda, koji najavljuje da se Srbija okrenula budućnosti.

Slično piše i podgorička "Republika", koja na naslovnoj strani ističe da je "Srbija izabrala evropski put" i ukazuje da je koalicija koju predvodi partija srpskog predsednika Tadića uspela da građanima ukaže na važnost nastavka evropskih integracija i potvrdi rast rejtinga u državi.

Hrvatska: Senzacionalna pobeda demokrata

Mediji u Hrvatskoj prve izveštaje o rezultatima nedeljnih izbora u Srbiji svode uglavnom na prenošenje podataka o rezultatima i odzivu birača, ali i na kalkulacije o budućim koalicijama i sastavu nove vlade.

"Jutarnji list" uz prve nezvanične rezultate i prve procene o broju poslaničkih mesta stranaka u parlamentu, ocenjuje da su rezultati učerašnjih izbora u Srbiji "senzacionalni i iznenađujući".

List prenosi reči političkog analitičara Čedomira Antića koji upozorava da se, s obzirom na odnos snaga, još ne može sa sigurnošću tvrditi da će proevropska lista formirati vladu.

"Jutarnji list" takođe citira bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Gorana Svilanovića, koji je izjavio da su "ovo bili referendumski izbori - Evropa ili izolacija", kao i da se Srbija ipak opredelila za Evropu.

"Gruba kampanja od strane tzv. 'patriota', koji su prodemokratske stranke nazivali izdajnicima te strah građana od nove izolacije ipak je prevladao u korist proevropskih stranaka", kazao je Svilanović.

Zagrebački "Večernji list" u svom izveštaju iz Beograda naglašava da je "Srbija ponovo birala između evropske i radikalne opcije".

"Kosovo očito nije bio dovoljan podsticaj za priklanjanje radikalnoj opciji", konstatuje na kraju izveštaja "Večernji list" i dodaje da je "vetar u leđa" Tadiću dalo potpisivanje SSP-a sa EU i, "što je još značajnije, potpisivanje ugovora s 'Fijatom', koji će svoje automobile uskoro početi da proizvodi i u Kragujevcu".

List, takođe, konstatuje da su radikali doživeli "debakl", kao i da je iznenađujuće dobre rezultate postigla koalicija u kojoj su bivši Miloševićeva Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

"Vjesnik", uz prenošenje podataka o broju osvojenih glasova pojedinih stranaka i podatke o odzivu birača, spominje i da su "srpske vlasti uspele u nameri da na Kosovu održe i lokalne izbore, uprkos protivljenju Prištine".

Navodi se i podatak da su građani srpske nacionalnosti u većem broju glasali u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u severnim i istočnim delovima Kosova, dok je u ostalim delovima zemlje odziv bio slabiji.

U "Vjesnikovom" izveštaju takođe se tvrdi i da je "održavanje lokalnih izbora na Kosovu jedan od pokušaja zvaničnog Beograda da pokaže stvarnu efektivnu kontrolu Srbije nad Kosovom ili bar nad jednim njegovim delom".

Riječki "Novi list" donosi izveštaj o rezultatima izbora u Srbiji uz kratku konstataciju da je Tadićeva koalicija "Za evropsku Srbiju" odnela uverljivu pobedu nad radikalima Tomislava Nikolića, ali i podseća da još nije poznato ko će dobiti mandat za sastav nove vlade.

Slovenija: Kraj tek prvog kruga bitke

Slovenačka štampa danas opširno izveštava i komentariše nedeljne vanredne opšte izbore u Srbiji, a glavna poruka komentara jeste da je pobedom liste "Za evropsku Srbiju" završen tek prvi krug bitke za budućnost zemlje.

"Srpski birači su na nedeljnim parlamentarnim izborima, pokrajinskim u Vojvodini i lokalnim u Srbiji, referendumski odlučivali za ili protiv Evrope, između napretka i nazadovanja, između Zapada i Istoka, EU i Rusije, između Đinđićeve i Miloševićeve Srbije, itd...", piše ljubljansko "Delo".

List, između ostalog, dodaje da "prvo poluvreme jedne od najtežih, po mnogima odlučujuće bitke za budućnost Srbije, još nije donelo opipljiv odgovor na to kakva će biti postizborna Srbija".

"Nakon prvih prebrojanih glasova izgleda da bi radikali i narodnjaci mogli formirati samo manjinsku vladu, međutim, jednake mogućnosti, ako ne i veće, ima proevropski blok srpskog predsednika Brisa Tadića", ocenjuje list.

Ma kako bilo, smatra slovenački dnevnik, "danas počinje drugo poluvreme savremene bitke za budućnost Srbije, koje će u najboljem slučaju trajati mesec dana, kada se mora sastati nova srpska skupština".

"Ako do tada ne uspeju da formiraju proevropsku ili nacionalističku vladu, srpska postizborna priča će - jednako kao i prošle godine - biti produžena u plejof, koji može trajati još nekoliko meseci, i ako ni do tada ne bude poznato ko će formirati novu srpsku vladinu većinu, Srbija će morati još jednom ove godine na prevremene parlamentarne izbore", zaključuje "Delo".

Da Srbe "odmorne od letnjeg odmora možda čekaju novi izbori, iako je njihova odluka za evropsku listu bila jasnija i odlučnija nego ikada do sada", slaže se i komentator ljubljanskog "Dnevnika".

List, između ostalog, kaže da je i pitanje "da li je izbornu poruku shvatio dosadašnji premijer Vojislav Koštunica, u stvari najveći gubitnik..., koji je svoje političko preživljavanje tražio u povezivanju i sa samim vragom - sa radikalima i čak Miloševićevim socijalistima. Ili će jesti iz ruke 'izdajnika' Tadića".

"Dnevnik" još smatra da je pravo čudo ovih izbora, ako se rani rezultat do jutra ne bude okrenuo na glavu, biće da je samo izborno telo preseklo stranačku podeljenost države na nespojive polovine i dalo odlučniju podršku proevropskom usmerenju.

"Izbori su pokazali da su Srbi promenilii način političkog razmišljanja, naredni meseci će pokazati da li je to uspelo i njihovim strankama", zaključuje ljubljanski "Dnevnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: