"Pucanj države u državu"

Ubistvo Zorana Đinđića posledica je pucnja države u državu, izjavio je profesor Čedomir Čupić.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2008.

11:07

Default images

Smrt Zorana Đinđića je tragedija za njegovu porodicu, ali i za državu i politički život u Srbiji, i to zbog načina na koji je to urađeno, rekao je Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. "Na Đinđića su pucali oni koji sarađuju sa državom, a da li su oni izašli iz te saradnje, to ćemo tek da vidimo, mada ja nisam siguran da jesu", ocenio je on.

On je rekao da je Đinđić imao visoki intelektualni kapacitet, da je posedovao strast za obavljanje poslova, a izdvajao ga je politički pragmatizam, osećaj za realnost i situaciona inteligencija, koju imaju retko daroviti ljudi, a koja im omogućuje da u kriznoj situaciji u trenu mogu da donesu dobru odluku.

Čupić je kazao da Srbija ulazi u dvoipopartijski sistem, sa dve veoma jake, dijametralno suprotstavljene partije u pogledu vizije društva i države i više malih partija, tako da će budućnost države i građana Srbije, demokratija, modernizacija i otvaranje prema svetu zavisiti od pozicioniranja Demokratske stranke.

"Đinđić radio na stabilizovanju društva"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković rekao je da je Đinđićeva vizija bila da Srbija što pre i što brže izađe iz siromaštva i postane moderna država.

"Mi smo postali izborna demokratija, ali nismo rešili problem slabih institucija nagriženih korupcijom, kao ni problem siromaštva građana. Nacionalna frustracija Srba sada je pojačana jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova", rekao je Stojiljković.

"Nije slučajno što je Đinđić pokušao, ali nije stigao da uspostavi ravnotežu između liberalne i socijalne koncepcije, jer je želeo da se zemlja ekonomski osnaži, ali i da se ljudi zapošljavaju. Sada smo u situaciji da politički život diktiraju opasni monopolisti, kojima ne odgovara ulazak u Evropu, jer se oni korišćenjem monopola bogate", ukazao je Stojiljković.

On je naveo da bi s monopolistima "Đinđić lakše izašao na kraj, jer je on sistematski radio na stabilizovanju društva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: