Usvojen predlog SPO-a za raspravu o vanrednim izborima

Izvor: B92

Utorak, 09.11.1999.

21:13

Default images
Skupstina Srbije izabrala je u utorak novog potpredsednika Vlade Srbije i sedam republickih ministara, a sa funkcije ministra bez portfelja razresen je Bogoljub Karic. Usvojena su dva poreska zakona, a vecinom glasova prihvacen je i predlog Srpskog pokreta obnove da se raspravlja o raspisivanju vanrednih izbora na svim nivoima i da se donese odluka o dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Republicki parlament nije usvojio predlog SPO-a da se formira anketni odbor koji bi ispitao cinjenice o pogibiji cetvorice funkcionera ove stranke u saobracajnoj nesreci kod Lazarevca. Nakon glasanja poslanici SPO-a napustili su sednicu.

Skupstina je vise od dva casa utvrdjivala dnevni red i tokom te rasprave, osim zahteva SPO-a da se razgovara o prevremenim izborima, odbijeni su svi ostali, inace brojni, predlozi opozicionih poslanika. Najvise odbijenih inicijativa imali su poslanici koalicije “Vojvodina”, Marjan Risticevic i Dragan Veselinov, koji su izmedju ostalog trazili i da se ukine postojeci zakon o informisanju i taksa na elektricno brojilo koju gradjani placaju kao pretplatu za RTS, ali je i to odbijeno. Treba dodati da su u direktnom televizijskom prenosu sednice parlamenta na RTS-u, svi govori opozicionih poslanika u Skupstini Srbije, bilo da su iz koalicije “Vojvodina”, bilo iz SPO bili su pokrivani glasom reportera drzavne televizije.

Skupstina ce nastaviti zasedanje u sredu, a poslanik SPO-a i gradonacelnik Beograda, Vojislav Mihailovic objasnio je za Radio B2 92 da poslanici njegove stranke nece prisustvovati zasedanju parlamenta dok nadlezni organi tuzilastva i sudstva ne preduzmu "odgovarajuce mere za umisljajno krivicno delo atentata na Vuka Draskovica i cetvoricu funkcionera Srpskog pokreta obnove".

Na konferenciji za novinare predstavnici SPO-a su podvukli da ce se na raspravi o prevremenim izborima pojaviti Milan Mikovic, sef poslanickog kluba ove stranke kako bi obrazlozio ovaj zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: