Novi predlog prosleđen članicama SB

SAD i zemlje iz EU prosledile članicama SB UN najnoviji predlog rezolucije o Kosovu o kojem će se raspravljati u ponedeljak.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2007.

10:50

Default images

Američki zvaničnici su zapretili da će nastaviti sa odlučivanjem o statusu Kosova bez obzira da li se Rusija slaže ili ne sa novim predlogom, navodi Rojters. "Buka koju čujemo iz Moskve nije ohrabrujuća, ali mi nismo čuli poslednju reč Moskve. Od Rusije zavisi da li će Savet igrati ulogu u odlučivanju o sledećoj fazi u pogledu Kosova ili ne", rekao je ambasador SAD pri UN Zalmaj Halilzad.

Ne navodeći koji bi mogli biti dalji koraci u rešavanju statusa Kosova, Halilzad je rekao: "Mi smo odlučni da idemo napred, u okviru Saveta ili drugačije".

Ambasador SAD, međutim, nije rekao da li će on i drugi ambasadori insistirati na glasanju o predlogu rezolucije na koji bi Rusija moga da uloži veto, što bi Zapad stavilo pred dilemu šta da radi ako Kosovo proglasi nezavisnost.

U nastojanju da se dobije ruska podrška, u novoj rezoluciji je zatraženo novih 120 dana pregovora Beograda i Prištine, pri čemu je izostavljeno automatsko sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji vodi ka nezavisnosti Kosova, kao što je bilo predloženo u prethodnim nacrtima rezolucije.

Rezolucijom se, međutim, okončava prisustvo UN na Kosovu koje bi bilo zamenjeno predstavnicima EU, čime se potencijalno konačna odluka o nezavisnosti Kosova stavlja izvan Saveta bezbednosti.

Halilzad je rekao da ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin nije glatko odbio predlog, uprkos jučerašnjim negativnim komentarima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Američki ambasador je rekao da je Čurkin tražio razjašnjenje nekih odredbi u tekstu, ali da "jezgro" rezolucije neće biti promenjeno, iako bi moglo biti nekih "preformulacija na marginama".

Halilzad je rekao da dalje protivljenje Rusije neće zaustaviti da se situacija razvija, "ali će to biti izvan okvira Saveta bezbednosti, što nije ono što želimo".

Upitan da li je Rusija pretila ulaganjem veta na rezoluciju, Halilzad je podsetio da Čurkin "nije spominjao odbacivanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: