"Ne potpisujte bez Mladića"

Karla del Ponte pozvala Evropsku uniju da ne potpisuje sporazume sa Srbijom dok ne bude uhapšen Ratko Mladić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.06.2007.

10:07

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala pozvala je, u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Evropsku uniju da ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok taj haški optuženik ne bude uhapšen. Ona je pojasnila i da je pred Savetom bezbednosti navela da se nada da rešavanje statusa Kosova neće uticati na okončanje saradnje sa Hagom.

Karla del Ponte ocenila je da je politika uslovljavanja, pre svega Evropske unije, dovela do toga da zemlje zapadnog Balkana bolje sarađuju sa tim sudom.

Del Ponteova je navela i da je činjenica da je 90 odsto optuženih trenutno u Hagu rezultat te politike uslovljavanja.

"Uslovljavanje je jedinstveno i to je i štap i šargarepa. Prema već poznatim stavovima Evropske unije, ne treba da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre nego što Ratko Mladić bude uhapšen i uspostavljena puna saradnja sa Haškim tribunalom", kaže ona.

"Potpisavanje tog sporazuma je veoma važna pogodnost Evropske unije prema Srbiji u smislu uslovljavanja", reka je ona.

Glavna tužiteljka je objasnila i da su njene reče u Savetu bezbednosti, kada je, navodno, zatražila odlaganje rešenja za Kosovo kako to ne bi omelo hapšenje preostalih begunaca, pogrešno prenete.

"S obzirom na to da Savet razmatra regionalne probleme, posebno budući status Kosova, nadam se, znači nadam se, da bilo kakva odluka i vreme kada ona bude doneta neće uticati na trenutne napore da se lociraju i uhapse begunci", rekla je ona.

Del Ponteova je rekla i da je nova vlada Srbije konačno shvatila važnost izručivanja poslednje četvorice haških begunaca i da se čini da postoji politička volja da se Mladić uhapsi. "To bi trebalo da bude učinjeno do kraja godine", dodala je.

Prema njenim rečima, veruje se da je Mladić u Srbiji, dok za Radovana Karadžića niko ne zna gde se nalazi.

"Nema indicija da je Karadžić u Rusiji, dok su Vlastimir Đorđević i Zdravko Tolimir tamo boravili", navela je Karla del Ponte.

Ona je pred poslanicima iznosila svoja iskustva o međunarodnoj istrazi i suđenjima za ratne zločine i unapređenju pravosudne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Glavna haška tužiteljka izjavila je da je u slučaju optuženog albanskog vođe Ramuša Haradinaja glavni problem zastrašivanje svedoka i pretnja smrću i njima i njihovim porodicama.

Kacin o napretku Srbije

Evropski poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije u približavanju EU predstavio je u Odboru za spoljne poslove EP osnovni nacrt svog budućeg izveštaja o Srbiji.

U osnovi svog izveštaja, Jelko Kacin navodi da Srbija ima novu, ambicioznu proevropsku i prodemokratsku vladu, koja je već dokazala svoju spremnost za saradnju sa međunarodnim sudom u Hagu.

"Ta saradnja će omogućiti obnovu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, koji mogu da se završe i krajem ove godine, ako Srbija bude u potpunosti sarađivala sa Haškim sudom", navodi Kacin.

On naglašava da poslednja hapšenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića dokazuju da je Srbija sposobna da uhvati sve optužene za ratne zločine, zbog čega je on ubeđen da će Srbija uskoro izručiti i preostala četiri optuženika.

Kacin u osnovi izveštaja piše i da Srbija zaslužuje sve čestitke, jer se tokom poslednje godine prihvatila teških izazova, uključivši u to i odvajanje Crne Gore, parlamentarne izbore i formiranje nove vlade.

Zbog uspešnog suočavanja sa tim izazovima, Kacin očekuje da se srpski lideri suoče i sa problemima, koji su tokom prošle godine, donekle bili zanemareni. Među te probleme spada, pre svega, usvajanje zakona, koji bi poboljšali život stanovnika Srbije.

Evropski izvestilac pozitivno ocenjuje i napredak Srbije u poštovanju ljudskih prava, a posebno zaštitu manjina.

Kacin ipak upozorava i na to da nasledstvo prošlosti još uvek opterećuje Srbiju, pre svega politički motivisani napadi, rašireni govor mržnje, politički napadi na aktiviste za ljudska prava, novinare i političare, koji se usuđuju da se odupru nacionalistima.

Kao prelomni pozitivni gest, Kacin ocenjuje nedavno izvinjenje predsednika Borisa Tadića Hrvatskoj.

Jelko Kacin dodaje i da je čvrsto ubeđen da su integracija Srbije u EU i status Kosova dve odvojene stvari, kao i da bi pokušaj njihovog spajanja doveo do štetnih posledica.

Shodno tome Kacin, u svom izveštaju ne želi ni da pominje problem Kosova, zbog čega je članove Evropskog Parlamenta pozvao da na njegov izveštaj ne daju amandmane, koji se odnose na konačni status Kosova.

Celo današnje izlaganje Kacina čitajte u rubrici Dokumenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: