Koštunica predstavlja Srbiju u SB

Srbiju će na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu u utorak predstavljati kopredsednik pregovaračkog tima Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 30.03.2007.

07:38

Default images

On će 3. aprila preneti protivljenje Srbije planu Martija Ahtisarija. U saopštenju sa trosatnog sastanka pregovaračkog tima navodi se da je sednica Saveta bezbednosti početak diplomatske ofanzive Beograda. Na sastanku su razmotreni i dalji, konkretni potezi pregovaračkog tima, ali se u saopštenju ne navodi koji će to potezi biti.

Jedan od članova pregovaračkog tima, Marko Jakšić, izjavio je za B92 da je dogovoren nastavak jake diplomatske aktivnosti na svim poljima. Jakšić naglašava da će biti određen državni tim koji će posetiti sve zemlje koje su članice Saveta bezbednosti.

"S druge strane, takođe da se lobira i u EU, jer se smatra da nije izgubljeno sve, i da je to jedna presudna diplomatska bitka za koju mislimo da će se završiti povoljno po Srbiju", kaže on.

"Ostalo je da predsednik, jedan i drugi, naprave dogovor ko treba da ode, ne samo u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti, nego da se obiđu i sve druge zemlje, od Afrike, Azije, ponovo u Moskvu i Berlin, dakle živa diplomatska aktivnost", rekao je Jakšić.

Sastanku su prisustvovali kopredsedavajući tima, predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Pored njih, na sastanku su bili i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, te koordinatori tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić.

I albanski pregovarački tim odredio je delegaciju koja će sledećeg utorka boraviti u Njujorku. Prištinu će na sednici Saveta bezbednosti predstavljati predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

On će, kako tvrde u Prištini, za razliku od prethodnih sednica, imati priliku i da govori, a ne samo da sluša.

Portparol prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni je rekao da će prvi put predstavnik Kosova samostalno učestvovati na sednici Saveta bezbednosti.

Đurđević: Sužen manevarski prostor

Nenad Đurđević, iz Centra za nenasilni otpor, kaže za B92 da je manevarski prostor Beograda izuzetno sužen i da će to zahtevati mudrost Beograda.

"Mislim da u ovom trenutku beogradski pregovarački tim može da se osloni samo na Rusiju i čeka da veto ili pretnja vetom promene položaj Srbije, ali mislim da takva politika ne može da unapredi položaj Srbije i stanje na terenu", kaže on.

"Druga mogućnost je lobiranje za drugačije ideje, za novi nacrt plana, a potom očekivanje da ih međunarodna zajednica prihvati, a to je zalaganje za jednu državu, a dva sistema", kaže Đurđević.

"Podela Kosova je takođe nešto o čemu pregovarački tim treba da razmišlja, to je jedna od politika koja treba da se nađe na dnevnom redu, a ako se ide na podelu Kosova, to bi značilo da je Srbija spremna da prizna jedan deo Kosova kao državu", kaže on.

"Ne znam da li je to u ovoj situaciji opcija za razmatranje, ali mislim da je sada podela Kosova dosta opasna, naročito po interese Srba na Kosovu, a i za Srbiju, i mislim da ne donosi korist Srbiji. Mislim da je ta ideja ipak probni balon, da bi se videlo kako Beograd na nju reaguje", kaže Đurđević.

Povodom predstojećeg rešavanja statusa Kosova, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke najavio je da će se povući iz javnog života, ukoliko Rusija ne stavi veto na eventualnu odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja ne bi odgovarala Srbiji. Opširnije ovde.

Jeremić: Spremni za nove pregovore

Kopredsednici tima na sastanku (Fonet)
Savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Beograd spreman za nastavak direktnih ili indirektnih pregovora o statusu Kosova, ocenjujući da je važno da razgovori budu nastavljeni kako bi se postigao kompromis.

"Fleksibilni smo oko formata tih pregovora. Bečki susreti, pod rukovodstvom Martija Ahtisarija, nisu doneli kompromis. Možda zbog forme, izbora pregovarača UN, možda zbog instrukcija koje je pre početka pregovora dala Kontakt grupa", rekao je Jeremić za Večernje novosti.

"Ako bi se imenovao novi pregovarač, radili bismo s njim, kao što bismo ponovo radili sa Ahtisarijem ako bi to bilo neophodno. Ne bismo smeli da nekim isključivim stavom sebe diskvalifikujemo", kaže Jeremić.

"Nemačka, predsedavajuća EU, saopštila je da pitanje Kosova treba što pre razrešiti, ali to nije stav EU. Da budem iskren, nije većinsko raspoloženje za nastavak razgovora, ali EU svoje stavove donosi konsenzusom i zato ima još prostora za naše diplomatske napore", rekao je Jeremić.

On je istakao značaj nestalnih članica Saveta bezbednosi Ujedinjenih nacija jer da bi rezolucija o Kosovu prošla u UN, neophodno je da, pored toga što nijedna od pet stalnih članica ne sme uložiti veto, dobije saglasnost devet država.

"Gana, Kongo i Južnoafrička Republika izrazili su zabrinutost, a i Indonezija je izuzetno skeptična prema Ahtisarijevom predlogu. Ima prostora da se s tim zemljama još više razgovara", kaže Jeremić.

Protić: Koštunica od Srbije pravi rusku koloniju

Funkcioner Demohrišćanske stranke Srbije Milan Protić optužio je danas premijera Srbije Vojislava Koštunicu da od Srbije "pravi rusku koloniju", odvajajući je od evroatlantskih integracija.

"Nije u pitanju samo oslanjanje na ruski veto, nego stavljanje sudbine Srbije u ruke jedne strane sile i potčinjavanje Srbije Rusiji", rekao je Protić na konferenciji za novinare, ocenivši da Koštunica želi da ukupan spoljnopolitički položaj Srbije osloni na Rusiju.

Protić je pozvao predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da se suprotstavi takvim namerama i time pokaže da u Srbiji "ne misle svi isto kao Koštunica, Milošević i Šešelj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: