Rusija za dalje pregovore o Kosovu

Rusija ponovila zalaganje za nastavak pregovora o Kosovu, predlaže se i novi izaslanik Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 18.03.2007.

10:20

Default images

Rusija se zalaže za nastavak pregovora o Kosovu i za imenovanje novog specijalnog predstavnika UN, izjavio je danas šef ruskog Saveta za bezbednost Igor Ivanov. Rusija smatra da je rano obustavljati pregovore o statusu Kosova, ali i da, ako misija Martija Ahtisarija "izvršena, njemu treba zahvaliti za rad" i nastaviti pregovore s novi predstavnikom, kaže Ivanov.

Ivanov je naglasio da vremenski raspored pregovora i konačni status Kosova "nigde nisu zapisani", i da ih niko nije zacrtao. Danas je zadatak međunarodne zajednice da se donese rešenje, "bez žurbe i bez emocija". "Na Kosovu nije situacija takva da preti međunarodnoj bezbednosti", kazao je Ivanov.

On je naveo da treba nastaviti pregovore "u normalnoj atmosferi, bez pritiska i stvoriti mehanizam koji bi odgovarao interesima dugoročne stabilnosti na Balkanu". Ivanov je kazao da Rusija neće prihvatiti "pokušaje da se nametne rešenje jedne strane, na štetu druge". "Rusija neće preuzeti na sebe takvu odgovornost za takve nepromišljene odluke", dodao je on.

Po njegovim rečima, Savet bezbednosti treba da razmotri problem Kosova u normalnoj situaciji, jer problem nije tako zaoštren, da bi se status Kosova hitno iznosio na Savet bezbednosti.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da je plan specijalnog izaslanika Martija Agtisarija sračunat na stvaranje nezavisne države Kosovo, što je protivno međunarodnom pravu, rezoluciji 1244 i poziciji Beograda.

On je naglasio da Rusija smatra da Savet bezbednosti ne sme razmatrati Ahtisarijeve statusne predloge jer su oni u suprotnosti s Poveljom UN. Izlaz iz stvorene situacije, kako je naglasio Aleksejev, može biti jedino produžavanje pregovora Beograda i Prištine do nalaženja kompromisa. Aleksejev je istakao da je Rusija najoodlučnije protiv toga da bilo ko, pa i Savet bezebdnosti, odluči o onome o čemu se jedino Beograd i Priština moraju pregovorno odlučiti.

Rusija će biti protiv pokušaja da Savet bezbednosti izbaci iz igre pregovaračke strane, rekao je Aleksejev i napomenuo da Moskva i dalje teško može da zamisli da Savet bezbednosti može doneti bilo kakvu odluku koja bi bila neprihvatljiva Srbima.

I član pregovaračkog tim Beograda Marko Jakšić izjavio je da bi Ujedinjene nacije trebalo da imenuju novog izaslanika za Kosovo.

Za imenovanje novog izaslanika UN i nastavak pregovora, juče se založio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ahtisari promoviše svoj predlog

Kancelarija izaslanika UN za Kosovo će članicama SB UN objasniti da je predloženo rešenje za Kosovo "najbolje i jedino moguće". "Ahtisari je u Južnoj Africi, da bi razgovarao s liderima te zemlje, koja je članica Saveta bezbednosti i predsedava mu do kraja marta. Moramo im objasniti naš predlog, promovisati ga", rekao je portparol specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Remi Durlo.

On je kazao da Kancelarija planira da slične razgovore obavi i s drugim članicama Saveta bezbednosti. "Neke članice Saveta bezbednosti su u potpunosti svesne situacije na Kosovu. Neke od njih su članice Kontakt grupe, neke su članice Evropske unije, ali neke su iz drugih delova sveta", kazao je Durlo.

"Moramo im objasniti zašto smatramo da je Kosovo slučaj 'sui generis', zašto Ahtisarijev predlog ne može biti korišćen kao presedan u budućnosti i zašto to smatramo", kaže Durlo.

Prema njegovim rečima, nije planirano da Ahtisari putuje u Moskvu, "ali se s Rusima razgovara uz korišćenje drugih kanala".

Ahtisarijev zamenik Alber Roan, potvrdio je Durlo, predao je generalnom sekretaru UN Ban Đi Munu dva dokumenta.

"Prvi je, sa manjim izmenama, sveobuhvatni predlog budućeg statusa Kosova o kojem su predstavnici Beograda i Prištine razgovarali u Beču. Drugi dokument je Ahtisarijev izveštaj generalnom sekretaru, koji još ne može biti javan", izjavio je Durlo.

On je odbacio mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine, "pošto nema zajedničkih stavova dve strane - ostali su podjednako udaljeni kao na početku procesa".

Durlo je negirao optužbe Vlade Srbije da je Ahtisari zastupao interese kosovskih Albanaca: "Ahtisarijev dokument nije albanski predlog, već kompromis. Izgleda da Priština prihvata taj kompromis, ali to ne znači da smo mi prihvatili njihove uslove, već da su oni prihvatili naš predlog".

"Nadamo se da će Savet bezbednosti prihvatiti naš predlog i na osnovu njega usvojiti rezoluciju što je pre moguće, jer nema razloga za dalje odlaganje, pošto se situacija ne može popraviti odlaganjem rešenja za Kosovo. Dodatno odlaganje može samo dovesti do nestabilnosti", kazao je Durlo.

On je rekao da će Ahtisari u Njujorku obrazložiti svoj predlog Savetu bezbednosti: "Nadamo se da će nova rezolucija biti usvojena do kraja juna".

Savet bezbednosti sutra o stanju na Kosovu

Prema najavama, redovni šestomesečni izveštaj bi trebalo da podnese šef UNMIK-a Joakim Riker, a u ime Vlade Srbije će govoriti šefica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić. Na sutrašnjoj sednici neće biti reči o predlogu Martija Ahtisarija koji je u četvrtak predat generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je pred odlazak u Njujork da će izveštaj o ostvarivanju standarda na Kosovu u periodu od novembra prošle do februara ove godine, biti pozitivan.

Riker je u izjavi za radio Slobodna Evropa ocenio da bi sednica Saveta bezbednosti u ponedeljak, 19. marta mogla biti poslednja na kojoj će se raspravljati o ostvarivanju standarda i da će "to pitanje, posle statusa, biti deo odgovornosti EU".

"Mi ćemo izvestiti da je bilo progresa u ovih tri meseca. Naravno još uvek ima problema, ali treba nastaviti posao. Institucije Kosova treba da nastave da se fokusiraju na ostvarivanje standarda. Primera radi, ima još uvek problema sa povratkom, vladavinom zakona, ima još stvari koje treba uraditi, ali će u principu biti pozitivan izveštaj", kazao je Riker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: