Samo 20 odsto žena u parlamentu

Već je izvesno da jedno od predizbornih obećanja stranke nisu ispoštovale - u parlamentu nema 30 odsto žena, piše Blic.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

09:33

Default images

U novom sazivu Skupštine biće 50 žena, što je tačno 20 odsto od ukupno 250 mandata. Iako su sve partije najavljivale da će ispoštovati tu preporuku OEBS-a, jedino je G17 plus to i učinio. U poslaničkom klubu te stranke, od ukupno 19 poslanika, njih sedam biće žene.

Politička partija koja se po broju žena poslanika primakla poželjnom procentu i umalo ispunila standarde jeste koalicija okupljena oko LDP-a, koju će predstavljati četiri žene od ukupno 15 poslanika.

Procentualno gledano, najmanje žena poslanika imaće u svojim klubovima socijalisti - dve, kao i radikali - samo 13 poslanica od 81 člana poslaničkog kluba.

"Opet, ne samo što su izneverili predizborna obećanja, već sastav parlamenta ukazuje da je pitanje žena jedno od ključnih u Srbiji. Nedovoljna zastupljenost u parlamentu automatski znači i neverovanje u ženske ekspertske potencijale", kaže za Blic profesorka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nataša Gospić, a koja je u Blicovoj akciji "Biramo žensku vladu“ bila izabrana za ministarku za kapitalne investicije.

Ipak, ovaj skupštinski saziv, sa ukupno 50 žena poslanika, može se ipak smatrati napretkom u izjednačavanju polova, jer je u prošlom sazivu bilo svega 28 žena - što je tek nešto više od 11 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: