Kraj kampanje za referendum u ponoć

Kampanja za referendum koji će biti održan u nedelju u Crnoj Gori završava se večeras u ponoć, kada počinje izborna tišina.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 18.05.2006.

08:18

Default images

Glasačka mesta otvaraju se u nedelju u osam sati i biće otvorena do 21 sat. Građani će sa "da" i "ne" odgovarati na pitanje: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?" Da bi referendum uspeo, DA mora da zaokruži najmanje 55% birača.

Na ulicama Podgorice je gotovo navijačka atmosfera, s obzirom na to da brojni građani, uglavnom mlađi, prolaze sa zastavama oba bloka, koriste trube i slično.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je postalo besmisleno pričati o rezultatu referenduma u sivoj zoni. "Najbolji vaš podsetnik da treba da glasate za nezavisnu državu jesu vaši sjajni preci čija imena su urezana u istoriji Crne Gore i njenoj državnosti. Imali smo priliku da izvučemo nauk kako je kada drugi upravljaju nama", rekao je Đukanović.

U poslednjoj poruci javnosti unionistički blok je pozvao građane da na referendumu zaokruže "ne", a Predrag Bulatović je poručio da bez obzira na pobednika, jedni drugima da upute čestitke 22. maja uveče: "Bez obzira na rezultat referenduma, a mi smo ubijeđeni, vjerujemo i znamo da ćemo pobjediti. Ali ponavljam: bez obzira na rezultat referenduma 21. maja uveče, jedni drugima treba da čestitamo i da 22. maja Crna Gora krene naprijed, treba da krene ka evropskom putu, i zato, poštovani građani, zaokružite 'ne'".

U suverenističkom bloku ocenili su da je kampanja bila duga, ali da je u suštini bila mirna, uz manje incidente koji su zanemarljivi. Miodrag Radunović, visoki funkcioner DPS-a, ocenio je da je sigurna pobeda suverenističkog bloka: "Crna Gora je na putu ka nezavisnosti. Čak i sa velikim pragom od 55 posto glasova, ankete pokazuju da će koalicija za nezavisnost biti pobjednik."

Nevladine organizacije koje prate regularnost, ocenile su da su mediji u kampanji pokazali značajan napredak u odnosu na prethodne predizborne periode i viši stepen pluralizma. Podgorički Centar za monitoring i CESID najavili su da će preliminarni rezultat referenduma biti objavljen sat nakon zatvaranja biračkih mesta, a da će objavljivanje eventualno biti odloženo ukoliko rezultat bude tesan.

Blok za nezavisnost održao završni miting

Lideri bloka za nezavisnu Crnu Goru pozvali su na završnom mitingu u Podgorici, građane da na referendumu zaokruže "da".

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je, pred više desetina hiljada građana okupljenih na centralnom trgu u Podgorici, da će u nedelju, 21. maja, Crna Gora biti nezavisna a da će posle toga biti "večito samostalna".

Lider Demokratske partije socijalista, crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao građanima je nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru i rekao da Crna Gora u nedelju polaže ispit svoje civilizacijske zrelosti i da je siguran da će ga položiti. "Bez sopstvene države nema ni evropskih integracija, nema se šta integrisati", rekao je Đukanović i dodao da istorijske nepravde mogu ispravljati samo narodi koji imaju svoju državu.

Potpredsednik DPS-a i predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović kazao je da će u nedelju građani glasati "da", jer je to "istorija, pravda i ostvareni san svih generacija".

Građane su pozdravile brojne poznate i javne ličnosti među kojima i fudbaler Dejan Savićević. Preko video bima okupljenima su se obratili slikari Dimitrije Popović i Dado Đurić, sportisti Predrag Mijatović, Bogdan Panjević i Duško Ivanović.

"Neće biti incidenata"

Za uspeh referenduma u Crnoj Gori neophodno je da više od 55 odsto izašlih birača glasa za nezavisnost. Iako se "siva zona" - koja podrazumeva da više od polovine birača glasa za samostalnost, ali i dalje manje od neophodnih 55 odsto - pominje kao mogući izvor problema, predstavnici oba tabora, govoreći za Kažiprst Radija B92, isključili su takvu mogućnost.

Vasilije Lalošević, zadužen za odnose sa medijima u okviru Bloka za zajedničku državu, kaže da je bilo incidenata tokom kampanje, ali da ne očekuje nemire jer su u slučaju "sive zone" rezultati jasni: "Zakon o referendumu je jasan - 'siva zona' garantuje opstanak zajedničke države SCG. Nema šanse da dođe do bilo kakvih nemira u okviru suverenističkog bloka jer su oni sami potpisali taj zakon o referendumu, glasali za njega u republičkom parlamentu. Prema tome, Evropa je garant i nema nikakve dileme i nikakvih nemira ne može biti."

Predrag Sekulić, portparol Bloka za nezavisnost, siguran je u pobedu i dodaje da su, bez obzira na ishod, nemiri u Crnoj Gori isključeni: "Crna Gora je demokratski zrela, nema nikakve bojazni za ono što se zovu incidenti ili nemiri. U svemu tome imamo pomoć i podršku EU i njihovih posmatrača. Da budem iskren, i paljenje zastava nije ništa strašno u odnosu na ono što se dešava u Novom Pazaru, mislim na miniranje objekata, automobila itd. To je nešto što je deo folklora, ipak se ovde radi o referendumu o državno-pravnom statusu.“

Iako su im stavovi o svim pitanjima potpuno različiti, Lalošević i njegov kolega Sekulić slažu se da je dobro što, bez obzira na ishod referenduma, Srbija i Crna Gora učestvuju kao jedan tim na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Birališta u Crnoj Gori otvaraju se u nedelju ujutro, a predsednik referendumske komisije najavio je da će rezultate saopštiti najkasnije u ponedeljak uveče.

Lipka: Spremni za referendum

Predsednik Republičke referendumske komisije František Lipka izjavio je da je referendumski proces pripremljen na najbolji mogući način i da za crnogorski plebiscit vlada veliko interesovanje.

Komisija je donela odluku da je to jedino telo koje može da saopšti zvanične podatke o izlaznosti, regularnosti i rezultatima referenduma. "Važeći glasački listić na referendumu biće samo onaj na kojem je vidno zaokružen jedan od ponuđenih odgovora i ukoliko se sa sigurnošću može utvrditi kako se birač izjasnio", rekao je Lipka, prenosi Antena M.

Komisija je posle sednice, održane sinoć, pozvala sva javna preduzeća i sve oblike organizovanja privrednih društava koji rade na dan referenduma, da učine sve kako bi omogućili svim zaposlenima da ostvare svoje Ustavom zagarantovano glasačko pravo, ukoliko to žele.

Apel obema stranama

Centar za monitoring i Centar za slobodne izbore i demokratiju apelovali su na oba bloka u Crnoj Gori da ne organizuju okupljanja pristalica dok se ne saopšte precizni rezultati referenduma.

Član Upravnog odbora CESID-a Marko Blagojević kazao je na konferenciji za novinare u Podgorici da treba razmotriti mogućnost zabrane organizovanog okupljanja u noći referenduma kako bi se izbegli eventualni incidenti i sukobi.

Blagojević i direktor CEMI-ja, Zlatko Vujović, saopštili su da očekuju da će preliminarne rezultate izjašnjavanja na sertifikovanom uzorku od 300 biračkih mesta saopštiti oko 22 sata, sat nakon zatvaranja biračkih mesta.

Blagojević je, međutim, kazao da će u slučaju tesnog rezultata na referendumu, između 54,5 i 55,5 za opciju nezavisnosti, odložiti saopštavanje podataka dok ne dobiju kompletne podatke. Blagojević i Vujović su saopštili da bi u tom slučaju bilo krajnje neodgovorno saopštiti podatke, jer postoji mogućnost statištičke greške.

Predstavnik CESID-a je kazao da je potreban "visok nivo pribranosti" kako se ne bi desilo da oba bloka proglase pobedu i počnu slavlje pre nego što budu saopšteni tačni rezultati.

Prijava protiv direktora SNP-a

Uprava policije Crne Gore podnela je specijalnom tužiocu krivičnu prijavu protiv direktora Socijalističke narodne partije Vladimira Vujovića, blagajnice Dragice Popović i direktora Demokratske srpske stranke Ljubomira Jovanovića. Sumnja se da su oni "počinili krivično delo falsifikovanja isprave u sticaju sa prevarom i pranjem novca u iznosu od 261.395 evra".

U saopštenju policije, koje danas prenose Vijesti, navodi se da je Popovićeva 4. maja sačinila lažni spisak od 134 člana Glavnog odbora SNP-a i na kraju konstatovala da su "svi članovi dali po 1.000 evra za referendumsku kampanju".

Policija i crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca terete ih da su na taj način izbegli prikazivanje pravog porekla novca, jer je proverom utvrđeno da 13 osoba, navodnih donatora sa tog spiska, nisu dali novac za kampanju. Prilikom informativnog razgovora u policiji dve osobe, čija su imena navedena na spisku donatora, saopštile su inspektorima da nisu dale novac i objasnile da su njihova imena na spisku "zato što su potpisali prisutnost na jednoj od sednica opštinskog odbora SNP".

Vujović je na saslušanju u Centru bezbednosti Podgorica izjavio je da je "nesporno da su članovi Glavnog odbora, saglasno Zakonu o referendumu, donirali svoju partiju sa 1.000 evra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: