EU: Otarasiti se nasleđa Miloševića

Šefovi diplomatija EU daće u ponedeljak "podršku narodu Srbije u njegovom nastojanju da se otarasi nasleđa režima Miloševića.

Izvor: B92

Petak, 17.03.2006.

16:37

Default images

To će pomoći da srpski narod napreduje brže ka porodici evropskih nacija, kojoj u potpunosti pripada", rekli su danas zvaničnici Evropske komisije i Saveta ministara EU u Briselu. Oni su ponovili da se mora sarađivati sa Haškim tribunalom.

Kad je reč o pregovorima o sporazumu o pridruživanju EU-SCG, ministri EU su podsetili na zaključke sa svog prošlog zasedanja, u kojima su naglasili da vlasti u Beogradu moraju postići punu saradnju s Haškim sudom da ti pregovori ne bi došli u zastoj.

"Nužno je da Srbija i Crna Gora preduzmu odlučne korake kako bi se obezbedilo da preostali begunci, optuženi od Haškog suda, a pre svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, budu u Hagu", rekli su predstavnici Komisije i Saveta ministara EU.

Šefovi diplomatija EU će, rečeno je, podržati zaljučke svog neformalnog susreta u Salcburgu, 11. marta, u kojima je dogovoreno da se osnaži proces pridruživanja država zapadnog Balkana EU, mada je istaknuto da se njihovo puno članstvo mora sagledati u svetlu sposobnosti EU da ih ugradi u svoje strukture.

Na pitanje novinara da li bi se moglo očekivati da evropski ministri Beogradu donekle ublaže ili nešto pomere rok do kraja ovog meseca za postizanje "pune saradnje s Hagom", imajući u vidu pretnje Miloševićevih pristalica da će povući podršku u parlamentu manjinskoj vladi Vojislava Koštunice, uz istovremene pritiske Haškog suda da bezuslovno izruči Mladića, zvaničici EU su odgovorili da rok za izručenje Mladića ostaje kraj ovog meseca.

Oni su dodali da će o zapadnom Balkanu i svim aspektima procesa saradnje sa Srbijom biti reči i na zasedanju šefova država i vlada Evropske unije, 23. i 24. marta, u Briselu.

Evropski izvori su agenciji Beta preneli da poruka podrške srpskom narodu u nastojanju da se oslobode nasleđa Miloševićevog režima, znači da je "u lošem svetlu viđena činjenica da su vlasti u Beogradu dopustile da Miloševićeve političke pristalice javnim izlaganjem kovčega s njegovim posmrtnim ostacima naprave političku demonstraciju podrške njemu i svemu što je on, na nesreću Srbije i njenih suseda, učinio".

Na opasku da bi, u suprotnom, to značilo pad srpske vlade, evropski funkcioneri su odgovorili da to uopšte ne stoji jer "vlada premijera Koštunice uvek ima alternativu da se dogovori o podršci i saradnji sa svim istinski demokratskim snagama, čime bi se dobila i mnogo stabilnija vlada".

Zvaničnici u Briselu su podsetili da su uslovi i pritisci na hrvatsku vladu, koja se takođe žalila da joj preti pad ako izruči Haškom sudu Antu Gotovinu, doveli do toga da premijer Ivo Sanader preduzme odlučne korake da iz službi bezbednosti, vojske i pravosuđa isključi one koji su činili mrežu podrške Gotovini i da iz redova vladajuće stranke takođe odstrani elemente koji su se protivili punoj saradnji s Hagom i Evropskom unijom.

Jako je važno, rečeno je, da, kao što je to nedavno naglasio i evropski komesar Oli Ren, Evropska unija bude potpuno sigurna da u Srbiji postoji istinska, potpuna kontrola civilnih demokratskih vlasti nad službama bezbednosti i vojskom, kao i prekid sa svakom vrstom saradnje sa ostacima Miloševićevog režima.

Premijer Koštunica je, kako su podsetili izvori u Briselu, kad je pokušavao da od EU dobije podršku za sastav vlade uz parlamentarnu podršku Miloševićević socijalista, naglašavao da su oni spremni da raskrste s Miloševićevim idejama i nasleđem.

Sada su čelnici SPS-a, kako je ukazano, javno istakli da će nastaviti da sprovode Miloševićeve ideje i ono što je on činio u prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: