Drašković: Biti odgovoran i hrabar

Zahtevi da povratimo ili sačuvamo puni suveneritet Srbije nad Kosovom su nerealni i nemogući, kaže Vuk Drašković.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

13:31

Default images

Ukoliko hitno ne bude "uklonjena haška prepreka", pregovori sa Evropskom unijom biće dovedeni u opasnost, a pozicija Beograda u pregovorima o budućem statusu Kosova dramatično bi se pogoršala, kaže ministar inostranih poslova sržavne zajednice Vuk Drašković. Na sednici Glavnog odbora SPO-a, Drašković je rekao da ne sme biti odlaganja u sradnji sa Tribunalom i istakao da se vreme meri sedmicama.

"Ukoliko ta prepreka bude uklonjena sa puta, kao ministar spoljnih poslova mogu vam reći da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji biti uspešno okončani do kraja ove godine, da ćemo pre toga ući u partnerstvo za mir, naći se u samom vratima NATO pakta, da ćemo dobiti ne samo političku, nego i zbačajnu investiciono-finansijsku podršku EU".

Ako bude uklonjena haška prepreka i ako Srbije bude prisebno nastupala u pregovorima o statusu Kosova, ishod razgovora bio bi povoljniji, ocenjuje Drašković: "Mislim da je potrebno mnogo odgovornosti i političke hrabrosti da bismo se izborili za ono za šta verujrem da se izboriti možemo. Zahtevi da povratimo ili sačuvamo puni suveneritet Srbije nad Kosovom, su nerealni i nemogući."

Sa druge strane, davanje pune međunarodne nezavisnosti Kosovu poremetilo bi odnose ne samo u Srbiji već i u regionu, smatra Drašković. Prema njegovim rečima, posle toga bi usledili zahtevi za odvajanjem delova teritorije juga Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: