Sporno povlačenje iz Gaze

Vlada Izraela juče je odobrila prvu evakuaciju naselja iz pojasa Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2005.

09:39

Default images

Ministar finansija Bendjamin Netanjahu, glavni rival premijera Arijela Šarona u desničarskoj partiji Likud, podneo je ostavku u znak protesta malo pre no što je kabinet trebalo da konačno odobri Šaronov plan o povlačenju sa palestinskih teritorija.

Rozita Levi iz Instituta za međunarodnu politiku kaže da je povlačenje rezultat primirja koje su u februaru sklopili Šaron i Mahmuda Abasa. Vlada Izraela je kasnije u februaru izglasala plan koji podrazumeva povlačenje jevrejskih useljenika iz pojasa Gaze i promenu plana o izgradnji zaštitnog zida na Zapadnoj obali.

"Šaronov cilj, na osnovu tih planova, bio je da do leta 2005. povuče sve useljenike iz pojasa Gaze, a da istovremeno konsoliduje izraelsku kontrolu nad mnogobrojnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Tom odlukom, od 20. februara, većina velikih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali će biti van tog zaštitnog zida, koji se sada gradi, jer treba imati u vidu da u tom priobalnom delu Gaze živi oko 8.500 izraelskih naseljenika u vrlo utvrđenim enklavama i da su okruženi sa oko 1.300.000 Palestinaca, pa njihovu budućnost nije bilo moguće predvideti, osim ako bi se oni povukli sa Zapadne obale i preselili u ostali deo Izraela", kaže ona. 

Rozita Levi kaže da Netanjahuova ostavka više liči na partijsko prepucavanje nego otpor odluci o povlačenju jer postoje dokumenta o tome da je Vlada ranije izglasala odluku o povlačenju jevrejskih useljenika, uz kompenzaciju od 200.000 do 400.000 dolara po domaćinstvu.

Rozita Levi ukazuje i na značaj objave najmilitantnije palestinske grupe, Islamskog džihada, početkom avgusta, da će obustaviti sve napade na Izrael. Prema njenim rečima, taj prekid vatre bi mogao mnogo da olakša evakuaciju jevrejskih naselja. Prva faza prisilne evakuacije jevrejskih doseljenika koji odbijaju da svojevoljno odu, trebalo bi da počne sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: