"Sporazum ne važi za Kosovo"

Daut Dauti, portparol Vlade Kosova, kaže da sporazum SCG i NATO ne važi za Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2005.

10:44

Default images

"Sporazum o kopnenim linijama komunikacije NATO kroz Srbiju i Crnu Goru ne važi na Kosovo jer mi imamo drugi sporazum, koji su Ujedinjene nacije direktno sklopile s NATO-om, samo za Kosovo. Sve drugo za nas je nevažeće" izjavio je Dauti.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova pozdravlja svaki sporazum koji bilo koja država sklopi s NATO-om jer Priština nije neprijatelj NATO. Iako političari u Beogradu tvrde da će sporazum omogućiti snagama NATO-a, uključujući KFOR, da u slučaju potrebe reaguju bilo gde u regionu gde su ugrožena ljudska prava, ljudi i mir, a pre svega da spreče novo nasilje na Kosovu i Metohiji, Vlada Kosova ne predviđa nemire na Kosovu i ne uzima za ozbiljno najave pojedinih albanskih političara", kaže on.

Dauti tvrdi i da Sporazum ne treba dovoditi u vezu sa ocenom Havijera Solane, predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, da se standardi na Kosovu ne ispunjavaju očekivanim tempom. "Ozbiljno shvatamo sve što Solana kaže, ali kada je reč o ispunjavanju standarda najvažniji je izveštaj koji će Kai Eide podneti UN", kaže Dauti.

Marović: Ne radikalizovati polemiku

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović pozvao je sve u Srbiji i Crnoj Gori da ne radikalizuju polemiku o sporazumu s NATO-om o transferu trupa. "O sporazumu su se izjasnile relevantne institucije, a razmotriće ga i predstavnici građana u Skupštini SCG. Uveren sam da će u njegovom sveobuhvatnom razmatranju preovladati odgovornost prema evropskim ciljevima SCG, prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, u čemu je i suština sporazuma", navodi se u Marovićevoj izjavi.

Sporazum je jedan od konkretnih znakova spremnosti za pristupanje evroatlantskim integracijama i spremnosti evroatlantskih struktura da sa SCG kao partnerom produbljuju saradnju, smatra Marović.

Čović: Svi su znali za sporazum

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović izjavio je danas da više ne treba postavljati pitanje ko je bio upoznat sa Sporazumom jer je očigledno da su svi znali za taj dokument. "Prava pitanja u vezi s tim nisu više da li je ko znao ili nije, nego zašto tim sporazumom nisu ukinute vazdušna zona bezbednosti od pet kilometara i zona zabranjenog leta u Jadranu, koje stoje od 1999. Ako smo partneri NATO-a onda to sve treba da uradimo,
a rasprave među državnim organima nanose štetu zemlji", kaže Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: