Šta donosi sporazum sa NATO-om

Genalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer i Vuk Drašković potpisali su Sporazum o kopnenim linijama komunikacije NATO-a kroz SCG.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.07.2005.

08:34

Default images

Sporazum je potpisan juče i odmah je izvazvao pojavu spekulacija o njegovom značenju, da li strani vojnici imaju imunitet ili se iza sporazuma krije potera za haškim beguncima. U Ministarstvu odbrane na ova pitanja nisu imali odgovor, ali je pomoćnik ministra odbrane zadužen za politiku odbrane Pavle Janković obrazložio političke razloge za njega.

On kaže da su sada prvi put pravno utemeljeni odnosi Srbije i Crne Gore sa Severnoatlantskom alijansom, što omogućuje brži transport rezervnih trupa u slučaju da na Kosovu dođe do težih incidenata: "Da ne bi više bilo nesporazuma koliko je vremena potrebno za tranzit rezervnih snaga između glavnih misija, mi sad imamo taj sporazum koji reguliše tačno način na koji mogu da budu prebačene rezervne trupe u slučaju vanrednih događaja na Kosovu i Metohiji".

Janković je objasnio da vojnici NATO-a u tranzitu imaju imunitet, ali da će se procedura utvrđivanja eventualne odgovornosti u slučaju da oni prekrše domaće zakone, uskladiti naknadno. On ističe da će pre bilo kakvog tranzita NATO morati da se najavi i dogovori kojim putevima će se kretati, uz pratnju MUP-a: "Samo Ministarstvo spoljnih poslova ima proceduru najavljivanja tranzita od koje se neće mnogo odstupati, pitanje je broja sati, čak ni broja dana, kolika je trazlika u periodu najave tranzita, da li će to biti 72 ili 120 to nije važno".

Davinić: NATO preko SCG samo do Kosova

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je da je Sporazum o linijama komunikacije snaga NATO-a preko teritorije državne zajednice ograničen na transport NATO trupa isključivo na teritoriju Kosova i Metohije.

Objašnjavajući sporazum, Davinić je za Radio-televiziju Srbije rekao da NATO, na osnovu tog dokumenta, ne može koristiti teritoriju SCG za transport trupa i moguće intervencije u nekim drugim područjima.

On je naglasio i da ne postoji bilo kakva mogućnost da SCG na taj način "bude uvučena" u sukobe sa drugim zemljama.

Prema njegovim rečima, sporazumom je država omogućila NATO trupama da brzo, u roku od dva-tri sata, prebacuju snage iz BIH ili drugih prostora na Kosovo i Metohiju i da brzo intevenišu.

Povoljno za SCG

Vojni analitičar Aleksandar Radić, u izjavi za B92, kaže da ovakav sporazum jeste dobitak za SCG:
"U ovom trenutku, to bi moglo da predstavlja samo bezbednosni dobitak, ni u kom slučaju gubitak za SCG, jer pojačava garancije koje bi se mogle dati za čuvanje povratka na Kosovo i temelj reakcije NATO-a na eventualni novi bezbednosni izazov, kao što je bio onaj od 17. marta prošle godine, odnosno brzo dovlačenje pojačanja. U praksi to podrazumeva korišćenje kopnenih komunikacija i sporazumom se daje legalni okvir za kretanje jedinica NATO-a po našoj teritoriji."

Radić navodi i da smatra da ne postoje razlozi da zbog tog sporazuma dođe do nekih problema: "Vojska kao vojska ima, doduše, jednu dozu arogancije kada se nalazi na putu i tu postoje neka loša iskustva sa terena na kojima je NATO angažovao, da vrlo teško ili nikako ne prihvataju odgovornost za nešto što se podrazumeva u kretnju po putevima, saobraćajne nesreće, nanošenje štete trećim licima. NATO je prilično sklon da na nižem nivou, u jedinicama, ignoriše takve probleme, ali mislim da se sve može rešiti korektno sklopljenim sporazumom i da niko ne može biti izuzet od odgovornosti za nešto što ne spada u strateško političko pitanje."Podsetimo, sličan dogovor s NATO-om bio je jedan od glavnih razloga za odbijanje sporazuma iz Rambujea 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: