Svet 2

26.04.2024.

19:07

Zelenski moli: Pauze pomažu Moskvi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozvao saveznike da pošalju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane Kijevu i naglasio da je pauza u finansiranju iz SAD pomogla Moskvi da preuzme inicijativu na frontu.

Izvor: Tanjug

Zelenski moli: Pauze pomažu Moskvi
Profimedia

Podeli:

''Ove godine su ruski avioni već upotrebili više od 9.000 navođenih vazdušnih bombi protiv Ukrajine i potrebni su nam kapaciteti da ih oborimo pre nego što se približe našim položajima i granici", rekao je Zelenski na početku virtuelnog sastanaka o vojnoj pomoći Ukrajini. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin prethodno je izjavio da će ovaj sastanak biti fokusiran na kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine, javlja Rojters.

Sastanak dolazi nekoliko dana nakon što je američki Kongres posle nekoliko meseci odobrio slanje 61 milijarde dolara pomoći u Kijev, a predsednik Džozef Bajden najavio je da će artiljerija, PVO i drugo naoružanje u vrednosti od milijardu dolara uskoro biti na ukrajinskim linijama fronta.

''Dok smo čekali na američku podršku ruska vojska je uspela da preuzme inicijativu na bojnom polju. I dalje možemo, ne samo da stabilizujemo front, već da napredujemo u našim ratnim ciljevima'', dodao je ukrajinski lider.

Kako navodi Rojters, SAD se nadaju da će novi paket pomoći Kijevu da obnovi odbranu i oružane snage, ali ne očekuju da će Ukrajina pokrenuti veliku ofanzivnu operaciju protiv ruskih trupa u skorije vreme.

Priliv oružja bi mogao da poboljša šanse Ukrajine da spreči ruski prodor na istok, procenjuju analitičari, ali nije jasno koliki pritisak Kijev može da izvrši na Rusiju nakon meseci racionisanja artiljerije.

Kijev se takođe suočava sa nedostatkom ljudstva na bojnom polju na frontu dugom 1.000 kilometara.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: