I bilbordima o Srebrenici

Desetogodišnjica zločina u Srebrenici biće obeležena za osam dana.

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2005.

17:48

Default images

Taj događaj sve više zaokuplja pažnju javnosti i u Srbiji, a jedna od najžučnijih rasprava povedena je o bilbordima koji su se pojavili u Beogradu, a koji treba da podsete na sudbinu civila iz Srebrenice. Na bilbordima, između ostalog, piše "Da vidiš, da znaš, da pamtiš". Većina od ukupno 27 bilborda premazana je crnom bojom ili iscepana.

Akciju postavljanja bilborda organizovala je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, pošto se o tome prethodno posavetovala sa udruženjem "Majke Srebrenice". Njihovi aktivisti objašnjavaju da im nije bio cilj da se obrate građanima koji su ubeđeni da se u Srebrenici ništa nije dogodilo, već onima koji o tom zločinu nisu nikada ozbiljno razmišljali. Radovan Kupres iz Inicijative mladih ne veruje da će neko biti preobraćen time što će videti bilbord. "Međutim, verujemo u to da postoje ljudi koji su zbunjeni i koji misle da su sami", kaže on.

Psiholog Dragan Popadić smatra da kampanja ima efekta, bez obzira na to što mnogi građani ne žele to da priznaju. "Činjenica da im se Srebrenica nameće kao tema za razmišljanje dobra je sama po sebi. Dakle, ako oni imaju te slike i te pozive, oni se više ne mogu praviti da za to nisu čuli i da ne znaju o čemu se radi. Neki koji ne žele da se time bave i opterećuju, a to je jedna velika grupa, sada imaju poruku 'mislite o tome'", kaže Popadić.
I u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, pojavili su se posteri s motivima iz Srebrenice. Iako Hrvati nemaju nikakve direktne veze sa zločinom u tom gradu, organizatori akcije smatraju da je važno da i tamošnja javnost razmišlja o Srebrenici jer to može da im pomogne da se suoče sa sopstvenim zločinima, u Bljesku, Oluji i u Ahmićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: