Eide: Izveštaj nezavisno od UNMIK-a

Izaslanik UN za procenu standarda na Kosovu Kaj Eide razgovao je u Beogradu sa šefom Koordinacionog centra Nebojšom Čovićem.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2005.

19:42

Default images

Nakon tog sastnka, Eide je izjavio da će njegov rad biti nezavisan od UNMIK-a. On je Čovića upoznao sa svojim planom rada i izrazio želju da njegov izveštaj o radu na standardima, koje su definisale UN, bude što objektivniji, što, kako je rekao, podrazumeva saradnju sa svim zainteresovanim stranama.

Kako se navodi u saopštenju Koordinacionog centra, Eide je rekao i da namerava da se detaljno upozna sa situacijom širom Kosova i da zbog toga "neće žuriti, niti dozvoliti da ga bilo ko požuruje" u izradi procene. Čović se, kako se navodi, složio sa Eideom da izveštaj treba da bude "zasnovan na stvarnom stanju" i činjenicama koje se mogu proveriti. On je kazao da se ispunjenje nekih standarda ne može odložiti za period posle izrade izveštaja i da je jedna od ključnih normi - položaj manjinskih zajednica.

Eide je danas razgovarao i s predsednikom Srbije, Borisom Tadićem. Kako se navodi u saopštenju pres službe predsednika Srbije, Tadić je podržao nameru Eidea da sačini nezavisan i nepristrasan izveštaj o ispunjenosti standarda, zasnovan na sagledavanju stvarne situacije na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije ukazao je i na, kako se navodi, goruće probleme u pokrajini, među kojima su pre svih, povratak izbeglica i interno raseljenih osoba, nepostojanje osnovne bezbednosti i mogućnosti slobodnog kretanja za veliki deo Srba na Kosovu i Metohiji, izuzetno težak ekonomski položaj srpske zajednice u pokrajini, kao i teško ekonomsko stanje na Kosovu uopšte. Tadić je ukazao i na problem organizovanog kriminala, koji ukazuje na slabost privremenih institucija u pokrajini, nerešena svojinska pitanja i privatizacija koja se sprovodi na štetu kako pojedinaca, tako i države Srbije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: