Šreder poziva na dogovor

Nemački kancelar Gerhard Šreder pozvao je evropske lidere da ostave po strani "nacionalni egoizam" i postignu dogovor o budžetu EU.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2005.

09:04

Default images

Šreder smatra da je neophodno da se postigne dogovor kako bi se povratilo poverenje u Uniju i smanjio raskol između britanskog premijera Tonija Blera i francuskog predsednika Žaka Širaka, nastao zbog budžeta Evropske unije. Šreder se juče sastao s britanskim premijerom u Berlinu, s kojim je razgovarao o budžetu EU.

Nadam se da će rezultat biti postignut, rekao je Šreder i dodao da je Nemačka spremna da doprinese tome, ali da očekuje da će svi partneri ostaviti po strani nacionalni egoizam.

Širak se inače, protivi Blerovom predlogu da se preispitaju subvencije koje Evropa izdvaja za francuske poljoprivrednike, dok je London zapretio da će uložiti veto na finansijski plan Unije za period 2007-2013, ukoliko ostale članice nastave da insistiraju da se smanji deo zajedničkog budžeta koji ide Velikoj Britaniji.

S druge strane, prema novom kompromisnom predlogu, doprinosi u budžetu Unije bili bi limitirani na jedan odsto bruto-nacionalnog dohotka tokom sedam godina, od 2007. do 2013. godine, kao što je tražilo šest zemalja koje najviše izdvajaju u evropski budžet. Predloženo je i da se omoguće olakšice Nemačkoj, Švedskoj i Holandiji, koje su se žalile da mnogo više izdvajaju u zajedničku kasu nego druge članice EU.

Ukoliko se čelnici zemalja EU na predstojećem samitu ne slože o budžetu EU za period 2007-2013, evropski blok će biti dodatno uzdrman posle francuskog i holandskog odbijanja ustava Unije.

EU: Bukurešt da ubrza reforme

Evropska unija pozvala je Rumuniju da ubrza svoj program reformi kako bi se pridružila EU za 18 meseci, ocenivši da nije dovoljno što su nacrti rumunskih zakona u skladu sa evropskim standardima.

Luksemburg, zemlja koja predsedava EU, izrazio je, međutim, optimizam da će Bukurešt ispuniti obaveze do 1. januara 2007. godine. "Pozvao bih Rumuniju da ubrza svoje pripreme za članstvo kroz nekoliko meseci što će dovesti do konačnog pristupa EU", izjavio je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn. "Nije dovoljno usvajati reforme, već ih treba sprovoditi. Ali sam optimista", rekao je Aselborn.

Komesar EU Oli Ren izjavio je da su Rumunija i Bugarska dobile prošle nedelje pisma u kojima se traži "da se brže kreću prema evropskim standardima". "Najvažnije oblasti su reforma pravosuđa i borba protiv korupcije", rekao je Ren.

Danska posle samita o referendumu

Danska će posle ovonedeljnog samita lidera Evropske unije odlučiti da li će odložiti referendum o ustavu, izjavio je danski premijer Anders Fog Rasmusen.

Predsednik vlade rekao je da razume sumnje o danskom referendumu 27. septembra posle odbijanja ustava EU na nedavnim referendumima u Francuskoj i Holandiji. "Treba ipak sačekati i videti šta će se dogoditi na samitu", rekao je Fog Rasmusen.

Dvodnevni samit EU počinje u četvrtak u Briselu. Šef danske diplomatije Per Stig Moler izjavio je juče da će biti teško održati u Danskoj referendum jer ne očekuje da će lideri EU ponuditi jasan plan o očuvanju Ustava.

Prema nedavnim anketama, Danci su protiv usvajanja Ustava Evropske unije. Danska je od 1972. godine održala nekoliko referenduma o usvajanju raznih tekstova EU.

Francuzi za nastavak ratifikacije ustava

Iako su nedavno odbacili ustav EU na referendumu, većina Francuza smatra da proces ratfikacije evropskog ustava treba nastaviti.

U anketi koju su juče sproveli CSA/Frans Evropa ekspres i Frans info, 63 odsto ispitanika izjasnilo se za nastavak ratifikacije ustava EU u drugim zemljama starog kontinenta, dok 26 odsto ispitanih smatra da proces ratifikacije treba da bude obustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: