Gorivo (ne) poskupljuje

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je za B 92 da benzin u subotu neće poskupeti.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2005.

12:36

Default images

Iako tog dana na snagu stupa Uredba o forimiranju cena naftnih derivata, ministar Dinkić objašnjava da Ministrastvo energetike za povećanje cene benzina mora da traži saglasnost Ministarstva finansija i trgovine.

"Sasvim sigruno da u subotu benzin neće poskupeti, jer tek stupa na snagu Uredba o formiranju cena. To zavisi od nas. Znači, Ministarstvo finansija daje saglasnost, koje možemo da damo u roku od jednog dana ili u roku od više dana. Sasvim sigurno da mi nećemo dati saglasnost pre nego što vidimo ishod glasanja za Zakon o akcizama u Skupštini Srbije. Ako bude usvojen na osnovu, tog zakona Vlada donosi odluku o smanjenju akciza i ako se smanji akciza onda benzin ne poskupljuje", kaže Dinkić.

Podsećamo, Skupština Srbije bi u ponedeljak trebalo da otvori raspravu o smanjenju akciza na naftne derivate.

Poskupljenje je zakonsko

Međutim, u Ministarstvu energetike kažu da će do poskupljenja goriva ipak doći i to u proseku za tri do četiri dinara, jer se vladina Uredba ne može zaobići.

Porptarol Ministarstva energetike Dejan Stojadinović za B92 kaže da svi koji u subotu podignu cene benzina na svojim pumpama rade to u skladu sa zakonom: “Znači u skladu sa usvojenom uredbom, prometnici naftom i naftnim derivatima, tu se misli na NIS i privatne prometnike, po odredbama ove uredbe imaju pravo da podignu cene naftnih derivata do nivoa koji je propisan novom uredbom. Za poštovanje ove uredbe nije potrebna saglasnost ministarstva finansija jer to je već propisano u samoj uredbi koju je dakle vlada donela”.  

U NIS-u su najavili da će gorivo na pumpama te kompanije, u skladu sa vladinom uredbom, od subote poskupeti za oko četiri dinara po litru. Privatni naftaši kažu da će se slediti primer NISa i ako on ne poveća cene goriva na svojim pumpama, to neće učiniti ni privatnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: