25% više za privatne pumpe

Vlasnici privatnih pumpi odustali su od blokade Rafinerije u Pančevu. Postignut dogovor s Vladom - povećanje marže za 25%.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.05.2005.

12:09

Default images

Prema tom dogovoru, vlasnicima privatnih benzinskih pumpi povećaće se marže za jedan dinar po litru benzina, tj. sa četiri na pet. Privatnici su juče pokušavali da blokiraju rafineriju, ali ih je u tome sprečila policija, koja nije dozvoljvala prolaz nijedne privatne cisterne, dok su u Rafieneriju mogle da uđu samo Jugopetrolove i Beopetrolove cisterne.

U međuvremenu, na parkingu preko puta Rafinerije okupilo se više od 100 cisterni privatnih trgovaca naftnim derivatima, a predsednik njihovog udruženja Milan Rakić izjavio je za B92 da je blokada bila očajnički potez. "Mi smo ovde od muke, od jada, ne možemo da finansiramo naše radnike, ne možemo da pokrijemo troškove poslovanja svojih benzinskih pumpi. Bez obzira na pretnje mi ćemo ući u blokadu", rekao je on.

Do blokade ipak nije došlo jer je oko 12 sati dogovoreno sa Vladom Srbije da se na prvoj narednoj sednici Odbora za finansije usvoji uredba kojom bi se marža privatnicima sa četiri povećala na pet dinara po litru, čime će oni imati dobit veću od 25 odsto. Iako tvrde da posluju s gubitkom, neki od privatnih naftaša planiraju da grade nove pumpe. Među njima je i vlasnik pumpe "Velpetrol" Miroslav Velicki. "Imam jednu pumpu i imam nameru da gradim drugu, ne bi da odustanem, pa da neki 'OMV' lakše dobije dozvolu. Da li je isplativ posao? On je sada na ivici ili u blagom minusu", rekao je Velicki.

Interesantno je da su se među cisternama kojima nije bio dozvoljen prolaz u Rafineriju našle i one koje su odvozile mazut za Banja Luku. "Nas ima pet, šest. Znači, mi smo strani državljani, sa stranim tablama, nas se to ne tiče. Došli smo po mazut za bolnicu", rekao je jedan od njih, Bogdan Šadžić. 

Privatni trgovci uspeli su da blokiraju Rafienriju na šest dana krajem decembra takođe tražeći veće marže. Isti metod, blokadu Rafinerije, primenili su i sami radnici Rafinerije Pančevo prošlog meseca, tražeći veće plate. Oba protesta dovela su do delimične nestašice goriva na pumpama.

Promenjena Uredba o ceni naftnih derivata

Vlada Srbije usvojila je danas predlog promene Uredbe o formiranju cena naftnih derivata na tržištu Srbije. "Promena Uredbe ne znači povećanje cene goriva, već je Vlada usvojila samo predlog promene formule po kojoj se obračunava cena naftnih derivata na tržištu Srbije", kazao je ministar finansija Mladjan Dinkić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će promenom formule za obračun cena, troškovi prometa svim prometnicima naftnim derivatima biti uvećani sa 3,9 na pet dinara po litru.

Prema rečima Dinkića, nova Uredba o formiranju cena naftnih derivata stupa na snagu 15 dana od njenog objavljivanja u Službenom glasniku. "Ako se primeni nova Uredba o formiranju cena, gorivo bi u Srbiji trebalo da poskupi za oko 3,5 dinara po litru, ali ako skupština u medjuvremenu promeni zakon o akcizama i smanji akcize, do poskupljenja neće doći", kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: