Janković odložio izjašnjavanje

Bosanski Srbin Gojko Janković odložio je izjašnjavanje o krivici na mesec dana.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2005.

15:27

Default images

On se dobrovoljno iz Republike Srpske predao Tribunalu 14. marta, a Haški tribunal ga tereti za ratne zločine nad nesrbima u BiH 1992. U skladu sa pravilima Tribunala, Janković je preko privremenog zastupnika Aleksandra Lazarevića, zatražio da se o krivici ne izjasni u petak, već za 30 dana, a sudija Liu Daćun je taj zahtev usvojio.

Janković je u 14 tačaka optužen za mučenje i silovanje u Foči u proleće i leto 1992. kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Prema optužnici, u aprilu 1992. snage bosanskih Srba zauzele su Foču, a vojna policija je hapsila muslimansko i hrvatsko stanovništvo.

"Mnoge od zatočenih žena su bile izložene ponižavajućim i životnim uslovima, brutalnom premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanja. Osim u navedenim mestima zatočeništva, nekoliko žena je bilo zatočeno u kućama i stanovima koji su korišteni kao bordeli i koje su vodile grupe vojnika", piše u optužnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: