O Vukovaru pred domaćim sudom?

Karla del Ponte podnela je sudijama Tribunala zahtev da suđenje "Vukovarskoj trojci" bude prepušteno pravosuđu Hrvatske ili SCG.

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2005.

13:59

Default images

To je potvrdila i Florans Artman, portparol Tužilaštva Haškog tribunala. Ona je rekla da je Karla del Ponte u utorak potpisala podnesak za prebacivanje slučaja "Vukovarske trojke", koji se odnosi na Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Mirosalava Radića, i da je taj podnesak fizički podnet sudijama u sredu ujutro.

"Džim Lendejl nas je obavestio da je taj dokument dostupan javnosti. U tom podnesku Tužilaštava samo se sugeriše, jer će sudija odlučiti o prebacivanju predloga, da bi taj predmet mogao biti prebačen domaćim sudovima, znači u Hrvatsku, jer je taj zločin počinjen na teritoriji Hrvatske, ali bi opcija mogla biti i prebacivanje u Srbiju, gde su optuženici uhapšeni i gde se već pred domaćim sudovima vodi predmet o ubistvima na 'Ovčari'", rekla je Florans Artman.

Prema proceduri, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron će, nakon što primi zahtev Del Ponteove, narednih dana imenovati sudsko veće koje će razmotriti predlog.

Podsetimo, bivši komandant Gardijske brigade JNA Mile Mrkšić i njemu potčinjeni Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić u pritvoru u Hagu čekaju na suđenje po optužnici za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. novembra 1991, nakon što su snage pod njihovom komandom zauzele grad.

Ljajić, Stojković i Vekarić: Slučaj treba da dobije Beograd

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, u izjavi za B92 ocenjuje da je zahtev haškog Tužilaštva očekivan, ali i da postoje veće šanse da se taj slučaj prepusti pravosuđu Srbije i Crne Gore.

"Kad govorim o pravnim argumentima, pre svega mislim na činjenicu da se već vodi postupak za zločin počinjen u Ovčari. Na tok tog procesa predstavnici međunarodne zajednice, pa i samog Tribunala nemaju nikakvih primedbi. Što se tiče političkih argumenata prenošenje tog slučaja Srbiji i Crnoj Gori omogućilo bi i pospešilo proces suočavanja sa prošlošću i ukupan proces pomirenja u regionu", rekao je Ljajić.

Sa takvim ocenama slaže se i ministar pravde Srbije Zoran Stojković, koji je u izjavi agenciji Beta, rekao da nema dileme da će taj slučaj biti ustupljen našem pravosuđu".

Osim toga, i potparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, smatra da suđenje treba da bude u Srbiji, jer je već započeto suđenje pred jednim sudom, kao i da su oficiri predati telu Ujedinjenih nacija, a ne drugoj državi".

I u Hrvatskoj uvereni da će dobiti proces

Mladen Bajiæ
S druge strane, hrvatski državni tužilac Mladen Bajić je nedavno, tokom boravka u Beogradu, rekao da je Hrvatska veoma zainteresovana za taj slučaj, jer smatra da se radi o najvećem ratnom zločinu koji je počinjen na njenoj teritoriji.

Stručnjak za međunarodno pravo Branislav Ristivojević, ocenio je za B92 da bi eventualno prebacivanje slučaja "vukovarske trojke” na pravosuđe u Srbiji i Crnoj Gori bio odličan test za naše pravosuđe: "Milsim da je ova druga ponuđena mogućnost, da se 'vukivarskoj trojci' sudi u Zagrebu, zaista besmislena i da bi bila potpuno pogrešna, jer skoro da je ne moguće u jednom  društvu, koje je u potpunosti ostrašćeno u pogledu odnosa o ratu koji se desio na njegovom prostoru. Kako oni tamo mogu dobiti jedno nepristrasno, objektivno i fer suđenje. Verujem da bi Beograd bio pravi dobitak, odnosno da bi Beograd bio pavo mesto. Jedan od razloga koji takođe, govori u prilog tome jeste činjenica da se pred Specijalnim većem za ratne zločone pred Okružnim sudom u Beogradu, već sada tuži niže rangiranim optuženim za slučaj Ovčara."

Još jedan proces se seli iz Haga u Hrvatsku

Rahim Ademi
Sudsko veće Tribunala razmatra prebacivanje još nekih predmeta pred domaće pravosudne sisteme. Reč je o slučaju Rahima Ademija i Mirka Norca, o čemu je glavni tužilac Karla del Ponte već obavestila posebno Sudsko veće koje razmatra taj zahtev. To veće je prošlog meseca uputilo tužiocima i odbrani niz pitanja u kojima traži preciziranje toka suđenje u Hrvatskoj.

U Tužilaštvu je nedavno formiran “tranzicioni tim” koji će se brinuti o tome da prenos predmeta sa Tribunala nacionalnim pravosuđima teče efikasno i bez nepotrebnih prepreka. Ako slučaj Ademi-Norac bude prebačen Hrvatskoj, haško Tužilaštvo smatra da bi u tom postupku trebalo da bude primenjen Kazneni zakon Hrvatske iz 1993, iz perioda kad su počinjeni zločini u Medačkom džepu koji se stavljaju na teret dvojici generala HV. To znači da bi maksimalne kazne mogle biti 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: