Nastavak afere "Balkanske ptice"

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2004.

17:47

Default images

Na graničnom prelazu Tovarnik, između Hrvatske i SCG, u jednom italijanskom šleperu, otkriveno je više od 10.000 divljih ptica.

Društvo za zaštitu divljih ptica Jugoslavije saopštilo je u ponedeljak da su ptice ubijene na teritoriji Srbije, a da je trebalo da budu prokrijumčarene u Italiju. Društvo saopštava i da je, među već obrađenim telima mrtvih ptica, zapakovanim u plastične kese, pronađeno 8.300 prepelica, oko 1.500 gugutki i grlica i određen broj golubova.

Većini ptica odsečene su noge i glava, a doktor Saša Marinković sa Instituta za biološka istraživanja objašnjava da se na taj način otežava prepoznavanje zakonom zaštićenih vrsta ."Pretpostavljam da su pticama odsečene glave da bi se što teže vršila identifikacija vrsta o kojima je reč. S druge strane, u restoranima glave i noge ne znače ništa, tako da pretpostavljam da su one bile spremne za prodaju po restoranima na zapadu", kaže Marinković.

O ubistvu zakonom zaštićenih ptica u Srbiji, Miroslav Nikčević, direktor uprave za zaštitu životne sredine pri Vladi Srbije kaže da je o tome čuo iz medija. "Mi do sada nismo imali takve informacije. Naši inspektori nam nisu javili da je neko ubijao zaštićene vrste ptica u proteklom periodu", kaže Nikčević.

U Društvu za zaštitu divljih ptica Jugoslavije kažu da je ova hladnjača, bez problema prošla našu carinu,a doktor Marinković, kaže da je taj tovar bio ogroman. "Sad imamo priliku da čujemo da je reč o toni ptica. Ptice su jako lake, tako da možete zamislite koliko ptica stane u jednu tonu. To je ogroman broj ptica i sa velikog područja", kaže Marinković.

Vrednost ptica, koje su ubijene u Srbiji, a namenjene tržištu Italije, procenjuje se na oko 50.000 dolara. Ovo je ustvari nastavak poznate afere "Balkanske ptice", koja je bila aktuelna pre godinu ipo dana kada je u Italiji osuđeno sedam lica, koji su priznali da su ubijali ptice po Srbiji. Kod nas, međutim, iako su podnošene prijave i vođene istrage za ova krivična dela niko nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: