Prekinuto suđenje Miloševiću

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2004.

08:50

Default images

Sudsko veće Haškog tribunala je donelo odluku da suđenje Slobodanu Miloševiću prekine na četiri nedelje.

To vreme je dato nametnutom braniocu Stivenu Keju da pripremi svedoke odbrane, odlučilo je sudsko veće. Pre odluke o prekidu, vođena je rasprava o zahtevu Keja da Milošević prvi ispituje svedoke, što je kasnije odbijeno, dok je Milošević opet tražio da mu se vrati pravo na odbranu. Skoro paralelno sa raspravom u Haškom tribunalu, u Beogradu svedoci odbrane najavljuju da se neće pojaviti dok sud ne promeni odluku o "nametanju" advokata optuženom.

Sudsko veće je uzelo u obzir to što Kej prvo želi da stekne kompletan uvid u situaciju sa svedocima. Na pitanje da li bi želeo da ima četiri nedelje za pripremu, Kej je odgovorio "Svakako". Ovaj njegov odgovor je glavni razlog za odluku suda da suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću bude prekinuto do 12. oktobra.

Na taj način uslišena je jedna molba Keja, ali ostale su odbijene. Naime, sudsko veće je ostalo pri odluci da će suđenje biti nastavljeno tako što će glavno isptivanje voditi Stiven Kej. Osim toga i zahtev za ponovne lekarske preglede Slobodana Miloševića je odbijen. Donošenju odluka prethodila je rasprava u kojoj je Stiven Kej predočio da mu nisu dostavljene ni osnovne informacije o svedocima, poput adresa.

"Elementarno civilizovano ponašanje, ako mi tražite nečiji telefon ili adresu, ako je imam - ja ću vam je dati. Zašto bi oni uskratili, to nisu nikakvi tajni telefoni niti su moji svedoci nečiji tajni agenti ili kriminalci. Nećemo valjda da padnemo na te niske grane da se bavimo skrivanjem podataka", rekao je Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: