Odgovor iz Okružnog suda stigao u MIP

Izvor: B92

Petak, 13.08.2004.

16:12

Default images

U Ministarstvo spoljnih poslova SCG stigao je odgovor Okružnog suda u Beogradu.

Okružni sud je u petak odgovorio na zvanični zahtev MIP-a, kojim je traženo obaveštenje o dosadašnjem toku postupka za predaju četvorice generala Haškom tribunalu. Prema proceduri, Ministarstvo spoljnih poslova, u kome nisu želeli da komentarišu odgovor, proslediće odgovor Tribunalu.

Zahtev Ministarstva stigao je u petak istražnom sudiji Okružnog suda Milanu Dilparića, koji vodi postupak za predaju generala vojske Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i generala policije Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.

Procedura bi trebalo da ide sledećim tokom: u svakom postupku istražni sudija saslušava okrivljenog, donosi rešenje o pritvoru i određuje pritvor. Ukoliko istražni sudija nadležnog Suda, a to je u ovom slučaju Okružni sud u Beogradu, nađe da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog, potvrđuje to rešenje, objasnio je Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije.

"Pretpostavke za predaju su ispunjene, ukoliko se zahtev odnosi na lice protiv koga se vodi postupak, ako je protiv tog lica, čija se predaja traži, potvrđena optužnica u skladu sa članom 19 Statuta Međunarodnog krivičnog tribunala, ukoliko je reč o kažnjivom delu po domaćem zakonu i o krivičnom delu u nadležnosti Međunarodnog krivičnog tribunala", kaže Hadžiomerović.

Na odluku istražnog sudije dozvoljena je žalba, o kojoj odlučuje Veće trojice sudija, kaže Hadžiomerović. Kada rešenje postane pravosnažno, sud ga, u ovom slučaju, prosleđuje Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje donosi konačnu odluku o izručenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: