Davinić: Uskoro Strategija odbrane

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2004.

14:34

Default images

Pred parlamentom državne zajednice uskoro će se naći predlozi Strategije odbrane SCG i zakona o mirovnim operacijama.

Ministar odbrane SCG, PrvoslavDavinić, izjavio je da će državna zajednica teško ispuniti uslove za pridruživanje Partnerstvu za mir do juna meseca, kada se u Istanbulu održava samit NATO-a. Pridruživanje Partnerstvu za mir interes je Srbije i Crne Gore, ponovio je ministar Davinić.

Davinić je rekao da rezultati operacije "Sablja", sprovedene prošle godine nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, daju argumente za tvrdnje da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji: "Ukoliko mi zaista učinimo sve što možemo, krajnji rezultat bi bio da nismo utvrdili da se on nalazi ovde, međunarodna zajednica bi to mogla da prihvati kao validan zaključak i sa tog stanovišta taj uslov za naš ulazak u Partnerstvo za mir bio bi ispunjen ili otklonjen kao smetnja."

Ministar Davinić izjavio je da je od ostalih haških optuženika u njegovoj nadležnosti samo aktivni general Vladimir Lazarević. Davinić, međutim, nije želeo da precizira da li sa bivšim komandantom Prištinskog korpusa razgovara o eventualnoj predaji Haškom tribunalu.

Povodom navoda crnogorskih medija da se priprema smena načelnika Generalštaba Vojske SCG Branka Krge, ministar Davinić je rekao da mu takvi navodi nisu poznati: "Niti sam razgovarao niti imam nameru da razgovaram o njegovom statusu i ne vidim nikakav problem sa njegovim statusom. General Krga je načelnik Generalštaba i po meni on ostaje načelnik Generalštaba do trenutka kada bude ispunio uslove za penzionisanje."

Na prvom radnom sastanku sa predstavnicima Odbora za odbranu skupštine Srbije i Crne Gore ministar odbrane Prvoslav Davinić najavio je definisanje strategije odbrane, reformu vojske i izradu predloga zakona o učešću vojnika iz Srbije i Crne Gore u mirovnim misijama u svetu koje odobre Ujedinjene nacije.

Profesor Fakulteta civilne odbrane i vojno-politički analitičar, Zoran Dragišić, smatra da se preko mesta načenika Generalštaba prelamaju politički problemi između Srbije i Crne Gore. Prema njegovim rečima, Crna Gora želi to mesto kako bi se postigao balans, s obzirom na to da su i ministar inostranih poslova i ministar odbrane, iz Srbije. Prema njegovim rečima, i Srbija sigurno ima kadrove za načelnika Generaštaba, ali ostaje da se vidi kakav će politički dogovor postići Beograd i Podgorica: "Mislim da se Crnogorci pripremaju za deobni bilans. Mislim da je sada pitanje ko će šta zahvatiti od vojne imovine i mislim da je to u direktnoj funkciji crnogorskog odvajanja. Crnogorci žele da imaju kontrolu nad vojnom imovinom. U ovom trenutku se govori o stvaranju fonda za reformu vojske. Crnogorci svakako žele da stvore snage koje će odgovarati njihovoj državi nakon osamostaljenja i mislim da oni žele da imaju načelnika Generalštaba kao lice koje će kontrolisati da se u Srbiji ne bi uradilo nešto na njihovu štetu."

Navodi o Krginom penzionisanju dolaze nakon smene generala Blagoja Grahovca sa dužnosti savetnika za bezbednost predsednika SCG Svetozara Marovića. On je prošle nedelje u pismu Maroviću optužio Krgu da sprečava reformu vojske i da je učvrstio "Miloševićevu neofašističku strukturu u vojnom vrhu", a da su mu u tome, pored Marovića, pomogli i Filip Vujanović i zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš. Marović je, posle tih ocena, Grahovca smenio sa dužnosti savetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: