Nastavljeno suđenje za ubistvo Đinđića

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2004.

09:08

Default images

Suđenje za ubistvo premijera Zorana Djinđića nastavljeno je saslušanjem svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi. Prema nezvaničnim informacijama, jer je i ovo svedočenje bilo zatvoreno za javnost, Suvajdžić  je ponovio tvrdnju da je Zvezdan Jovanović pucao u premijera Đinđića.

S obzirom na činjenicu da su se u medijima juče i u četvrtak pojavili detalji sa svedočenja u Specijalnom sudu, iz kojih je javnost bila isključena, na otvorenom delu glavnog pretresa sudija Marko Kljajević upozorio je prisutne da je javno iznošenje takvih informacija krivično delo.

Mediji su objavili delove iz svedočenja Zorana Vukojevića o navodnim vezama Zemunskog klana sa generalom Acom Tomićem i aktuelnim šefom BIA-e Radetom Bulatovićem. Preneta je i informacija sa svedočenja da je Marko Milošević posle 5. oktobra hteo da naruči ubistvo Djinđića. Dodatno obezbeđenje premijera tada je navodno organizovao Milorad Luković Legija.

Jovan Ćirić iz Instituta za uporedno pravo, u razgovoru za B92, objašnjava pod kojim uslovima iskaz svedoka-saradnika može da bude razlog za neku novu istragu i kaže da je Zakonik o krivičnom postupku ovde prilično jasan. “Ukoliko bi se u toku izvođenja dokaza saznale neke činjenice koje bi ukazivale na to da je po sredi neko drugo krivično delo, nadležni javni tužilac bi mogao da pokrene postupak i protiv nekih drugih lica i u nekom drugom postupku. Ako je u nekom slučaju nadležni javni tužilac procenio da izjave koje su se čule i dokazi nisu dovoljno validni i čvrsti da bi potkrepili osnovne sumnje, on neće pokrenuti krivični postupak”, kaže Ćirić.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić rekao je da je ubistvo premijera tragedija i da mora potpuno da se rasvetli. Upitan u kojoj meri iskazi svedoka mogu da iniciraju nove istrage, Jočić je naveo da će se policija ponašati u skladu sa onim što od nje zahteva Specijalni sud: “Sve informacije koje će policija koristiti u ovom  momentu, ne zavisi od policije, nego od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od suda. Policija će uvek postupati uz odobrenje suda, u ovoj fazi u kojoj se nalazi glavni pretres”, kazao je Jočić.

Jočić kaže da je i sam izjavu svedoka saradnika Zorana Vukojevića pročitao u novinama: “Ne bih se bavio onim što se piše. Što se tiče Lukovića, on je na poternici, na crvenoj poternici i MUP je dužno, ako se pojavi da ga privede”.

Govoreći o značaju svedočenja svedoka-saradnika, Jovan Ćirić iz Insituta za uporedno pravo kaže da tu uvek postoji  problem kredibiliteta svedoka saradnika, naime, da li se može verovati ljudima koji su osumnjičeni ili čak optuženi da su počinioci najtežih krivičnih dela: “Mislim da samo na osnovu iskaza svedoka saradnika, jedna sudska presuda ne može i ne sme biti zasnovana. Ona mora biti zasnovana i na osnovu nekih drugih argumenata i činjenica, koje su na neki način objektivnije prirode u odnosu na subjektivan iskaz svedoka saradnika, pogotovo zato što se uvek može polaziti od toga da je iskaz na neki način iznuđen izvesnim dogovorima između tužioca i svedoka saradnika”.

Za ubistvo Đinđića optuženo je 13 osoba, a glavnooptuženi Milorad Luković i još sedam osoba su u bekstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: