Radnici “US stil” nastavili štrajk

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2003.

09:41

Default images

Radnici smederevske železare “US stil” nastavljaju štrajk. Sindikati zaposlenih u železari zahtevaju povećanje cene rada i upošljavanje 450 radnika u četiri dela firme koji nisu obuhvaćeni kupoprodajnim ugovorom. Radnici zahtevaju i smenu generalnog menadžera Tomasa Kelija. “Ništa ne radi. Mi očekujemo da bude ispunjen naš zahtev da Keli preleti ‘preko bare’ ili na neku drugu stranu”, rekao je jedan od radnika. Drugi tvrdi da radnici neće posustati. “Treba neko da shvati konačno da će morati, kad-tad, da sednu i pregovaraju s nama, a mi ćemo biti istrajni i nećemo dozvoliti da bilo ko izvrši bilo kakav pritisak na bilo kog zaposlenog”, kaže on.

Tomas Keli je radnike pismenim putem upozorio da su prekršili zakon donoseći odluku o štrajku i minumumu procesa rada. Ministarstvo za rad trebalo bi da utvrdi da li je štrajk zakonit, a na osnovu čega će biti preduzete dalje mere, izjavio je pomoćnik ministra za rad Goran Stojanović. “Ako je štrajk zakonit, poslodavac ne može da otpusti radnike. Mi ćemo preduzeti druge mere zaštite prava radnika ukoliko do otpuštanja dođe. U suprotnom slučaju, poslodavac ima pravo da upozori radnika da je u nezakonitom štrajku i da preduzme određene mere u vezi tim. Poslodavac može da donese različite odluke, a radnik može da štiti svoja prava pred inspekcijom rada i pred sudom”, kaže on.

Procenjuje se da “US stil” zbog štrajka dnevno gubi između 700.000 i 800.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: