Još nisu poznati sastavi delegacija za dijalog

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2003.

12:58

Default images

Četiri dana pred najavljen početak dijaloga Beograda i Prištine u Beču još nije poznato ko će se sve naći u pregovaračkim delegacijama, ni da li će se albanska strana uopšte odazvati na poziv za razgovore. Šef UNMIK Hari Holkeri uputio je pozive na razgovore predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, predsedniku kosovskog parlamenta Nedžatu Daciju, premijeru Bajramu Redžepiju, ministru zdravstva Resmiji Mumdžiuju i koordinatoru za povratak raseljenih Miloradu Todoroviću, kao i dvojici ministra iz Demokratske Partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Albanski predstavnici, međutim, i dalje insistiraju na tome da njihovo učešće na pregovorima u Beču zavisi od odluke Parlamenta. Takav stav u utorak je Holkeriju preneo Redžepi. Iako je Predsedništvo Skupštine Kosova u utorak saopštilo da na predstojeću sednicu neće uvrstiti raspravu o početku dijaloga, Redžepi je u sredu izjavio da se nada će kosovski parlament u poslednjem trenutku ipak "usvojiti stav o pregovorima s Beogradom".

Evropska unija je upozorila da bi odbijanje početka dijaloga Beograda i Prištine, 14. oktobra u Beču, "dovelo u opasnost dalji napredak Kosova ka EU". EU je saoštila da je taj dijalog "neizostavan sastavan deo strategije međunarodne zajednice za uspostavljanje standarda pre statusa", na temelju Rezolucije 1244 SB UN. I Holkeri se obratio stanovnicima Kosova i albanskim predstavnicima, upozoravajući na važnost učešća u dijalogu. U televizijskom obraćanju, Holkeri je kazao da se predstojeći dijalog neće baviti političkim, nego praktičnim pitanjima. “Na mnogim stranama se pogrešno shvata značenje direktnog dijaloga Beograda i Prištine. Razgovor s Beogradom je jedna od osam tačaka u ‘standardima pre statusa’, koje je odobrila cela međunarodna zajednica, odnosno Ujedinjene nacije, EU, NATO, SAD. Lideri sa Kosova su se obavezali na dijalog na solunskom samitu u junu. Samo razgovorom možemo da napredujemo u rešavanju sudbine nestalih lica”, rekao je Holkeri.

Među spornim pitanjima oko početka dijaloga Beograda i Prištine nalazi se i način na koji će u Beču biti predstavljeni Srbi sa Kosova. Srpsko nacionalno veće, naime, i dalje insistira na tome da predstavnici kosovskih Srba učestvuju u delegaciji Beograda, a ne Prištine. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović odbacio je tu mogućnost.

Beta u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova saznaje da će dijalog Beograda i Prištine biti održan u sedištu austrijske vlade koje se nalazi u okviru kompleksa bečke palate Hofburg u kojoj su održani i pregovori o sukcesiji SFRJ. Kako saznaje Beta, početak dijaloga biće održan za ovalnim stolom, na čemu je insistirao Holkeri, kako bi bio izbegnut utisak da se radi o pregovorima dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: