Optužnica za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2003.

09:42

Default images

Sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević-Tomić, zadužena za odnose sa javnošću, izjavila je za Radio B92 da je određen sudija koji će voditi proces za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. "Taj sudija je izvršio kontrolu optužnice i pošto je konstatovao da je ona propisno sačinjena, potpisao je naredbu da se optužnica dostavi svim optuženim licima i njihovim braniocima sa poukom o pravu na prigovor. Taj prigovor mogu da ulože u roku od 8 dana od dana kada je prime. Slobodanu Miloševiću će biti dostavljena preko Nacionalnog komiteta dražavne zajednice SCG za saradnju sa međunarodnim tribunalom", rekla je Kovačević-Tomić.

Iako je optužnica trebalo da bude dostavljena advokatima, Nikola Barović, punomoćnik porodice Stambolić, kaže da je advokati još uvek zvanično nisu dobili.

Optužnicom, u koju je Radio B92 već imao uvid, tereti se deset lica. Među njima je, kao prvi, Slobodan Milošević za koga se navodi da je u više navrata "iz niskih pobuda podstrekivao druge" da izvrše krivično delo ubistva Ivana Stambolića i Vuka Draškovića. U optužnici piše da je Milošević, "procenjujući da ponovno i pojačano političko angažovanje Draškovića i Stambolića, naročito pred najavljene predsedničke izbore na saveznom nivou može ugroziti njegovu buduću vlast i političku moć", ubedio Milorada Ulemeka Legiju u neophodnost likvidacije najpre Vuka Draškovića, a kasnije i Ivana Stambolića.

Za bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića i bivšeg načelnika Generalštaba VJ Nebojšu Pavkovića u optužnici se kaže da su "prihvatili i sa umišljajem pomogli Miloradu Ulemeku-Legiji i članovima njegove kriminalne grupe u izvršenju krivičnog dela ubistva u pokušaju Vuka Draškovića, a Marković i ubistva Ivana Stambolića".

Bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka optužnica tereti da je "pristupajući realizaciji prihvaćenog zahteva Slobodana Miloševića, izdao naređenje članovima svoje kriminalne grupe da izvrše pomenuta krivična dela". Po dobijenom zadatku,  kako se navodi, Branko Berček, Nenad Ilić i Leonid Milivojević, pokušali su 15. juna 2000. godine da liše života Vuka Draškovića. Za svirepo ubistvo Ivana Stambolića, postupajući po naređenju, optužnicom su, pored Berčeka i Milivojevića, obuhvaćeni i Dušan Maričić, Nenad Bujošević i svedok saradnik koji je policiji i istražnim organima pomogao da reše slučaj Stambolić.

Za tadašnjeg načelnika Odeljenja za bezbednosne poslove u JSO Milorada Bracanovića u optužnici se kaže da je od Legije saznao da se priprema, a kasnije i da je izvršeno ubistvo Stambolića. Optužen je da ništa nije preduzeo da pripremu prijavi i time spreči krivično delo, niti da prijavi njegovo izvršenje.

Advokati oštećenih izjavljuju da ne mogu da komentarišu optužnicu dok im i zvanično ne bude uručena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: