Artman o Šljivančaninu: ako ima volje, ima i načina

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

11:27

Default images

U Haškom tribunalu pozdravljeno je hapšenje Veselina Šljivančanina, uz očekivanje da će on uskoro biti isporučen u zatvor u Ševeningenu, izveštava iz Haga Miodrag Vidić.

Portparol tužilastva Haškog suda Florans Artman pozdravila je potez vlasti u Beogradu koje su u noći sa četvrtka na petak uhapsile poslednjeg pripadnika "vukovarske trojke" Veselina Sljivančanina. "Na tu akciju čekali smo dugih osam godina, a činjenica da je on uhapšen u svojoj kući govori da ima načina da se takve stvari učine, kada postoji volja", rekla je Artman, dodajući da ne očekuje probleme oko skorog izručenja Šljivančanina u Hag, imajući u vidu poslednje primere dobre saradnje Beograda sa Tribunalom, kao što je izručenje Franka Simatovića i Jovice Stanišića, nepunih mesec i po dana nakon što je protiv njih podignuta optužnica.

Ona je medjutim naglasila da Tužilastvo od Beograda traži hapšenje i izručenje još 18 begunaca i da je vlastima SCG dostavilo informacije na osnovu kojih oni mogu lako biti locirani".

Zajednička optužnica na kojoj se za masovno ubistvo 200 Hrvata iz vukovarske bolnice u novembru 1991. terete oficiri bivše JNA Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, podignuta je 1995. godine. Sa njima je za isti zločin bio optužen i gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, koji je u Hag prebacen 1997. godine, a potom je naredne godine izvršio samoubistvo u ćeliji ševeningenskog zatvora. Mrkšić se Hagu predao u junu prošle godine, a Radić pre nešto više od mesec dana. Obojica su pred sudijama Haškog tribunala odbacila krivicu za zločin koji im se pripisuje. Ukoliko Šljivančanin bude prebačen u Hag, naredne sedmice, kako se ovde očekuje, uskoro bi, nakon što se on izjasni o krivici, trebalo da bude zakazana i prva statusna konferencija, na kojoj bi mogao da bude najavljen i početak sudjenja "vukovarskoj trojki". Prema nekim očekivanjima, do toga neće doći pre letnje pauze u sudu, koja počinje 1. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: