Štajner u Beogradu sa Živkovićem

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

09:27

Default images

Predsednik Vlade Srbije Zoran Živković najavio je da će razgovor vlasti u Beogradu i Prištine početi posle samita Evropske unije, koji će biti održan 21. juna u Solunu. Živković je, nakon razgovora sa šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom, dodao da je vlast u Beogradu zainteresovana da razgovori počnu krajem juna ili početkom jula: "Stav Vlade Srbije je da taj razgovor treba da počne bilo kada, osim u Solunu i oko toga mislim da nema nikakvih velikih razlika u našem mišljenju. Mi smo inače jedan takav tajming i dogovorili sa gospodinom Solanom i ja očekujem da ti razgovori započnu posle solunskog sastanka. Mi smo predložili kao mesto sastanka Beograd, ali prihvatamo da to ne mora da bude Beograd i da prepuštamo Evropskoj komisiji da odredi mesto razgovora. Mi ćemo o tome da obavestimo još jednom EU, da želimo da taj proces započne, ali Solunski sastanak nije mesto za filmsku sapunicu ili Holivud, koji bi bio samo neko rukovanje. Mi želimo da pričamo o ozbiljnim stvarima, a ne da se upoznamo", kazao je Živković.

Osim dijaloga Beograda i Prištine, premijer Živković razgovarao je sa šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom i o bezbednosnoj situaciju na Kosovu. Živković je objasnio da na sastanku sa Štajnerom nije došlo do saglasnosti o stepenu bezbednosti manjina u južnoj srpskoj pokrajini. "UNMIK još nema konkretne podatke o izvršiocima ubistva porodice Stolić u Obiliću, a sa Štajnerom sam dogovorio konkretizaciju saradnje MUP-a Srbije i UNMIK-a kao i dnevnu razmenu informacija", naglasio je Živković.

Govoreći o istrazi, šef UNMIK-a Mihael Štajner istakao je da je posle tog događaja formirao jedinicu za specijalne istrage i intenzivirao saradnju za bolju razmenu informacija sa Beogradom: "Ono što je najvažnije jeste da otkrijemo počinioce. To još u ovom trenutku ne znamo i ne možemo da nagadjamo rešenje policijske istrage. Složio sam se i da mi svakako moramo da poboljšamo zaštitu za manjinske zajednice na Kosovu, posebno za srpsku zajednicu. I gde god je to potrebno mi ćemo povećati policijsku zaštitu.", rekao je šef UNMIK-a Mihael Štajner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: