Vukadinović: Opipavanje pulsa

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2003.

09:56

Default images
U utorak se u Skupštini Srbije prvi put od dolaska DOS na vlast dogodilo da nije usvojen zakon koji je predložila Vlada. Radi se o Zakonu o koncesijama koji nije prošao jer su protiv njega bili poslanici vojvođanskih stranaka i, kako saznaje Radio B92, 3 poslanika Socijaldemokratske partije. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Reformista Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara tvrde da su glasanjem protiv Zakona zastupali interese građana Pokrajine jer je za njih neprihvatljivo da Vojvodina ne dobije 30 odsto koncesija datih na njenoj teritoriji. S druge strane, šef Poslaničkog kluba "DOS, reforme Srbije" Čedomir Jovanović izjavio je da je to glasanje dobar povod za preispitivanje koalicionih odnosa i da se vidi na kakav način će biti formirana parlamentarna većina.

Politički analitičar Ognjen Pribićević nije iznenađen takvim razvojem događaja i kaže da je i ranije očekivao nešto slično. "To se, međutim, nije desilo jer je većina stranaka u DOS bila usmerena na sukob s Demokratskom strankom Srbije. Koalicija ne zavisi od najjače stranke, već mnogo češće od malih stranaka. Takve stvari će se dešavati i ubuduće, a male stranke će koristiti svoj privilegovan položaj jer znaju da od njih zavisi vladajuća većina. To me uopšte ne čudi i ne bi me čudilo da se desi opet, jer je pozicija malih stranaka takva da ne neki način mogu da ucenjuju", kaže Pribićević.

Urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović deli slično mišljenje. "Moguće je da u jednom delu DOS preovlađuje uverenje da je premijer Srbije Zoran Đinđić suviše uzleteo i da u političkom smislu kontroliše kompletnu situaciju u Srbiji, pa su rešili da ga podsete da stvari nisu baš takve i 'potkrešu mu krila'", kaže Vukadinović, ali ukazuje na još jedno moguće tumačenje. "U konkretnom slučaju radi se o 'opipavanju mišića' između vojvođanskih stranaka i Đinđića pred raspravu o Osnovnom zakonu Vojvodine u pokrajinskoj skupštini. Tu se očekuju prave političke tenzije, pa je to 'opipavanje pulsa' i podsećanje Đinđića na činjenicu da njegova vlada nema većinu u Parlamentu", ocenio je Vukadinović.

Vukadinović, ipak, smatra da ne bi trebalo preuveličavati značaj glasanja u utorak jer se ne radi o fundamentalnom reformskom zakonu. I on i Pribićević predviđaju da male stranke, iako su u položaju da ucenjuju Demokratsku stranku, ipak neće ići dotle da ruše Vladu i izazovu vanredne parlamentarne izbore. "Većina tih malih stranaka zna da teško mogu da na izborima pređu cenzus i da se ponovo nađu na sadašnjim pozicijama. DS tu nema izbora, ona uopšte ne može da utiče na stav manjih stranaka i stalno je u poziciji da bude ucenjena", kaže Pribićević.

"Sličnih situacija će biti i ubuduće, ali kada je u pitanju parlamentarna većina, male stranke se uglavnom poslušno postroje iza Vlade i u tom smislu ne verujem da će do daljeg doći do nekih dramatičnih promena", kaže Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: