Nije iznenađujuće što je Šešelj optužen i za Vojvodinu

Izvor: B92

Petak, 14.02.2003.

20:56

Default images

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da deo optužnice protiv Šešelja koji se odnosi na Vojvodinu ne predstavlja iznenađenje.

“Prema saznajima Fonda od 1991.godine, bila je jasna uloga Šešelja i Srpske radikalne stranke u nasilju koje se sprovodilo prema vojvođanskim hrvatima u pograničnom području”, kaže Kandić: "Tamo su se odigravale stvari od ubistva, preko proterivanja, koje su dovele do toga da u tim selima više nije bilo Hrvata. Inače, negde oko 20.000 do 30.000 Hrvata je pod pritiskom napustilo Vojvodinu. Naravno da u Vojvodini nema uništavanja imovine. To je bila jedna politika koja je jako vodila računa da ta imovina ostane netaknuta. Mi smo utvrdili da je bilo podmetanja eksploziva i bacanja bombi, ali su tom prilikom vrlo vodilo računa da ne dođe do drastičnog oštećenja imovine, što je ukazivalo da se vodi računa o tome da ta imovina u Vojvodini ostane za Srbe iz Hvratske", kaže Kandić. 

Nataša Kandić ističe da se u ovoj optužnici po prvi put pominje raspirivanje nacionalne mržnje i ratna propaganda: "Iako je u javnosti oduvek postojalo rašireno uverenje da je Šešelj prednjačio u tom raspirivanju versko-nacionalne mržnje, kod nas se nikada nije uradila jedna ozbiljna studija, koja bi potvrdila to. Očito da je Haško tužilaštvo to uradilo, i to na primeru Vojvodine, a i verovatno koristeći i one njegove javne nastupe i u vezi sa početkom rata u Hrvatskoj i u Bosni. Ono što je još tu karakteristično za Šešelja, jeste da se on nedvosmisleno pominje kao neko ko je u tom zajedničkom kriminalnom poduhvatu imao tu datu ulogu, znači počevši od Miloševića i drugih, u regrutovanju dobrovoljaca koje su onda prevodili u jedinice regularne vojske, zatim u naoružavanju Srba dobrovoljaca koji su odlazili u rat i isto tako u prebacivanju i naoružavanju prvo Srba iz Hrvatske, a onda i Srba i u Bosni i Hercegovini", dodaje Kandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: