Skupštine Srbije u sredu o poslanicima

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2003.

11:48

Default images

Skupština Srbije raspravljaće u sredu o Predlogu zakona o izboru poslanika u parlament nove države Srbije i Crne Gore. Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić, posle sastanka sa predstavnicima poslaničkih grupa, odlučila je da za sredu zakaže vanrednu sednicu, na kojoj će se raspravljati i pomenutom zakonu. Zbog kratkog roka za njegovo usvajanje, biće prekinuta rasprava o Zakonu o duvanu. Ta rasprava trebalo bi da bude nastavljena po usvajanju Zakona o izboru poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore.

Pored već aktuelnog spora oko toga ko i na koji način raspolaže mandatima stečenim na izborima 2000. godine, pred poslanicima Skupštine Srbije je i dilema da li će u novi parlament biti delegirani poslanici sa liste od pre dve godine ili na osnovu statusa koje poslaničke grupe imaju od decembra 2002. Taj problem je rezultirao sa tri verzije zakona o izboru poslanika u Skupštinu Srbije i Crne Gore. Osim Čedomira Jovanovića, šega poslaničke grupe DOS reforme Srbije i poslanika DSS-a, svoje viđenje izbora poslanika imaju i socijalisti koje u srpskom parlamentu vodi Zoran Andjelković. On je Radiju B92 rekao da pre odluke o delegiranju poslanika mora da se razreši problem vlasništva poslaničkih mandata, odbijajući da prihvati mogućnost da narodni socijalisti Baneta Ivkovića, na osnovu sadašnjeg stanja, dobiju mesta i u novom parlamentu. Sličnog mišljenja je i lider SSJ-a Borislav Pelević koji je za naš radio izjavio da »DOS pokušava da sa ukradenim mandatima vlada i u parlamentu nove države«. O "krađi mandata" govori i DSS. Dejan Mihajlov, šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije smatra da je u parlamentu "sporno oko 10 odsto mandata", medju kojima i jedan mandat Demokratske stranke koji je dat bivšem članu DSS-a Dušanu Goluboviću. Ipak, u zakonu iza kojeg stoji vladajuća koalicija u izboroj matematici računaju se mandati stečeni do kraja prošle godine. Zamenik šefa poslaničke grupe DOS reforme Srbije Siniša Mitrović odbacio je tvrdnje o spornim mandatima i dodao da "nema prepreka da zakon o izboru poslanika ne bude usvojen na vreme, u četvrtak, 13. februara". "Zašto ne bi bio usvojen, pravo opozicije je da ima svoje predloge, svoju alternativu, mi imamo više zakonskih predloga i od strane DSS-a i od strane SPS-a, ali mi ćemo raditi posao kako to dolikuje. Rasprava treba da traje onoliko koliko je potrebno da se dođe do jednog konsenzusa, prema tome, mi u ovom trenutku ne vidimo da imamo bilo kakvih problema oko toga", rekao je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: