Sreda, 29.08.2007.

07:51

Slučaj Abu Graib: Oslobođen oficir

Američko vojno pravosuđe oslobodilo je juče potpukovnika Stivena Džordana optužbi vezanih za zlostavljanje iračkih zavorenika.

Izvor: Tanjug

Default images

On je osuđen, međutim, zbog odbijanja da sarađuje sa istragom. Potpukovnik Džordan, poslednji od ukupno 12 vojnika optuženih za zlostavljanje i ponižavanje iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Graib, jedini je oficir koji se našao pred vojnim tužilaštvom, u suđenju koje je odbrana predstavila kao "žrtvovanje".

Potpukovnik je optužen da je, protivno pravilima, dozvolio "upotrebu pasa i skidanje zatvorenika tokom ispitivanja". On se na početku suđenja u američkoj državi Merilend, izjasnio kao nevin

Na početku procesa, 20. avgusta, vojno tužilaštvo je odbacilo dve tačke optužnice, odnosno odustalo od gonjenja prema navodima da je američki pukovnik lagao tokom ispitivanja, mada je prethodno položio zakletvu.

Potpukovnik Džordan je, odbacujući navode tužilaštva, rekao da je čitav proces protiv njega šarada, te da je svestan da će "poslužiti kao žrtveno jagnje" u slučaju koji je u značajnoj meri potresao odnose SAD sa Iračanima, i podrio međunarodni ugled Vašingtona.

Početkom 2004. godine, posle silnih glasina o raznim mučenjima u zatvoru Abu Graib, u javnost su dospele fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika. Na desetinama fotografija vidi se zlostavljanje iračkih zatvorenika, huškanje pasa na gole Iračane, i različiti drugi vidovi ponižavanja navodnih radikalnih islamista i pristalica režima nekadašnjeg lidera Sadama Huseina.

Potpukovnik Džordan, međutim, ne pojavljuje se ni na jednoj od objavljenih fotografija.

Zbog slučaja "Abu Graib", američko vojno pravosuđe, do sada, osudilo je ukupno 11 vojnika, od kojih je najteža kazna izrečena Čarlsu Gardneru, koji će na robiji provesti 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: