"Reakcija": Zloupotrebe u železnici

Beograd -- Ekipa emisije "Reakcija" u večerašnjoj emisiji koja počinje u 22 sata na B92 istražuje zašto niko nije odgovarao zbog nezakonitosti i gubitaka Železnica Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Javna preduzeća koriste čak 45 odsto ukupnog kapitala srpske privrede i istovremeno stvaraju više od trećine njenih gubitaka. Ukupni, kumulirani gubici javnih preduzeća, na kraju 2008. godine dostigli su astronomske četiri milijarde evra. Čak nešto više od četvrtine tog ukupnog duga napravile su Železnice Srbije.

Nedavna prva kontrola trošenja budžetskog novca potvrdila je da se sredstva iz državne kase nekontrolisano odlivaju u javna preduzeća.

Naime, iz izveštaja državnog revizora se vidi da javna preduzeća do danas nisu vratila višemilionske pozajmice, koje su dobijala iz kase napunjene našim novcem.

I ne samo to. Niko ne zna kako su ta sredstva potrošena. Železnica dobija čak četvrtinu ukupnih subvencija u privredi. I pored toga, ona je najveći gubitaš u Srbiji.

Istovremeno, ona je javno preduzeće sa najviše otkrivenih afera, zbog kojih, međutim, do danas niko nije odgovarao.


Zbog čega je to tako? Da li je to rezultat koalicionih dogovora?

"Kad je napravljena koalicija i koaliciona Vlada, SPS je podržavala Železnice Srbije, odnosno Vladu manjinski. A znate šta je bio uslov da se to podržava? Da se kadrovi SPS-a na Železnici ne diraju. Tako da smo mi samo doveli generalnog direktora, što je bila velika greška, a čitava ekipa, od njegovog zamenika, svih direktora, bila je iz nekih drugih vlasti. Razumete?Tako da je taj generalni direktor morao da prihvati da uđe u kolo sa svima njima ili da propadne i da ga oni svi ignorišu", kaže Velimir Ilić, bivši ministar za infrastrukturu.

Ekipa "Reakcije" ekskluzivno otkriva dokumentaciju o nenamenskom i nezakonitom trošenju desetina miliona evra u ovom javnom preduzeću.

"Reakcija je", između ostalog, došla do ekskluzivnog audio snimka sednice Upravnog odbora na kojoj se raspravljalo o kupovini lokomotiva iz Švedske, koja je prerasla u jednu od najvećih afera Železnica Srbije:

"Interesuje me na osnovu čega je, ko i kada kontaktirao sa tom švedskom firmom, pošto ja koliko znam na UO nismo doneli nikakvu odluku da se krene u nabavku tih dizel motornih vozova", kaže Milan Cvejić, član UO Železnica Srbije.

"Malo je neprimereno da član UO postavlja pitanje i da pre nego što dobije odgovor, kaže da je protiv odluke“, bio je odgovor Milanka Šarančića , generalnog direktora ŽS.

U večerašnjoj emisiji, koja je na programu u 22 sata, "Reakcija" istražuje zbog čega se političke partije toliko bore za kontrolu nad javnim preduzećima, da li novo rukovodstvo Železnice štiti staro i da li je i to deo koalicionog sporazuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 943 idi na stranu