Utorak, 19.04.2022.

14:17

Mađarska sledeća? "Putin želi da povrati imperiju"

Bivši američki ambasador u Turskoj objavio je uznemirujući članak o navodnim ciljevima ruskog predsednika Putina koji se tiču istočnoevropskog regiona.

Izvor: Daily News Hungary

Mađarska sledeća?
Foto: shutterstock/VK Studio

V. Robert Pirson tvrdi da Putin želi da vrati nekadašnju slavu Rusiji. Zbog toga on želi da "povrati imperijalnu Rusiju: Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, sa Moldavijom koja se naginje Zapadu, nije članica NATO, a ipak je na Putinovoj listi".

Pirson je podelio svoje mišljenje o Putinovim krajnjim ciljevima u vezi sa istočnom Evropom na sajtu The Hill. Prema Vikipediji, 2020. ovaj sajt je bio najveći nezavisni politički portal vesti u Sjedinjenim Državama.

U tekstu tvrdi da vojni blok ima više zadataka na evropskom "frontu“ nego da samo snabdeva Ukrajinu neophodnim oružjem, obaveštajnim podacima i informacijama kako bi Kijev bio u stanju da se odupre ruskoj agresiji.

Putin ponovo uspostavlja Gvozdenu zavesu?

Pirson piše da međunarodni mediji nisu primetili izjavu glavnog savetnika i portparola turskog predsednika Erdogana od 17. marta kada je rekao da će posle ovog rata morati da postoji nova bezbednosna arhitektura uspostavljena između Rusije i zapadnog bloka.

On citira Tomasa Bagera, visokog nemačkog diplomatu, koji je rekao da Putin razmišlja o viziji 1.000-godišnjeg carstva: "Ne možete nekoga tako odvratiti sankcijama."

"Države na frontu NATO-a čine konkavni luk preko srca Evrope od baltičkih prilaza Sankt Peterburgu do ušća u Dunav. To je teritorija koju Putin namerava da povrati za svoju imperijsku Rusiju: Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, sa Moldavijom koja se naginje Zapadu, nije članica NATO-a, a ipak je na Putinovoj listi“, piše američki diplomata.

Bez bezbednosti neće biti prosperitetne ekonomije.

On tvrdi da će Putin pojačati vojno prisustvo Rusije što je dalje moguće na zapadu. Pokušaće da zastraši baltičke države, Poljsku i Nemačku. Zatim će pokušati da dovuče Minsk što bliže. Štaviše, pokušaće da vojno prisustvo Rusije u Belorusiji učini polutrajnim, kao u Siriji i Kazahstanu.

Pirson kaže da je sukob s Ukrajinom koja nije članica NATO-a samo prvi korak.

"Jedna od najjasnijih lekcija moderne evropske istorije je da lideri demokratija treba da veruju u ono što diktatori i autokrate kažu da planiraju da urade“, izjavio je bivši američki ambasador u Turskoj.

"Sankcije neće biti uspešne ni za NATO ni za SAD ako se Rusija ne povuče iz Ukrajine. U suprotnom, samo će doći do novog zamrznutog sukoba", izjavio je Pirson i dodao da Evropa ne može biti slobodna i ekonomski prosperitetna bez bezbednosti svojih država članica.

Ovo nije prvi put da neki ambasador sugeriše da je Mađarska na Putinovoj listi.

Ljubov Nepop, ukrajinska ambasadorka u Mađarskoj, rekla je krajem marta da je Mađarska sledeća meta ruskog predsednika, prenosi portal 168 ora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: