Aktuelno 10

15.06.2024.

9:30

Katolički biskupi se izvinili Indijancima zbog užasnog zlostavljanja

Katolički biskupi u SAD izrazili su duboko izvinjenje domorodačkim Amerikancima u petak zbog uloge koju je crkva imala u nanošenju trauma i zla njihovim zajednicama.

Izvor: B92.net

Katolički biskupi se izvinili Indijancima zbog užasnog zlostavljanja
Shutterstock/Tada Images

Podeli:

Nove politike, odobrene od strane Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, pozivaju crkvene vođe da organizuju sesije saslušanja i saradnje sa lokalnim vođama domorodačkih zajednica, koji uključe plemenske običaje u svete obrede i poboljšaju pristup katoličkim univerzitetima i drugim obrazovnim mogućnostima za domorodce, među drugim direktivama.

Dokument je detaljno opisao neka zlostavljanja koja su domorodci pretrpeli od strane crkve, uključujući operaciju više od 80 internatskih škola koje su bile deo decenijskog programa prisilne asimilacije.

Internatske škole koje su osnivale federalne vlade u 19. veku, trajale su 150 godina, tokom kojih su domorodačka deca odvojena od svojih domova, zabranjena da govore svoje jezike i dobila nova engleska imena. Istraga vlade o sistemu otkrila je široko rasprostranjeno fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje, kao i stotine smrtnih slučajeva.

"Crkva priznaje da je učestvovala u traumama koje su iskusila domorodačka deca", navodi se u dokumentu, dodajući da su "ove tragedije" dovele do zavisnosti, porodičnog nasilja, napuštanja i zanemarivanja koja su štetila porodicama.

"Biskupi izjavljuju izvinjenje" zbog nepravdi. Smernice pozivaju članove crkve da "budu otvoreni za saradnju s plemenskim i drugim vladinim istragama u vezi s bilo kojim katoličkim učešćem u etničkom zlostavljanju", uključujući internatske škole, prenosi Rojters.

Mnoge nove politike usmerene su na prevazilaženje jaza koji neki domorodački Amerikanci smatraju razdvajanjem njihovih plemenskih porekla i njihovih katoličkih identiteta, navodi se u dokumentu.

"Za domorodne katolike koji osećaju ovu napetost, mi vam obećavamo, kao katolički biskupi Sjedinjenih Država, da ne morate biti jedno ili drugo. Vi ste oboje. Vaše kulturno ostvarenje vere je dar Crkvi."

Prema konferenciji biskupa, više od 340 parohija u SAD-u od ukupno više od 16.000 služi uglavnom domorodačkim zajednicama, a oko 20% svih domorodaca sebe smatra katolicima.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: